Petak, 10 srpnja, 2020

Tko dobiva poziv MORH-a za pričuvne pukovnije?

Prošlih tjedana poslani su pozivi vojnim obveznicima diljem zemlje. Ministarstvo obrane (MORH) kaže kako je riječ samo o jednoj fazi ustrojavanja šest pješačkih pukovnija pričuve Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH).

Pozivi se za sada šalju osobama koje su takozvana razvrstana pričuva, onima koji već imaju određenu vojnu specijalnost, koji su ili služili vojni rok ili bili u Domovinskom ratu u borbenim jedinicama ili pak završili dragovoljno vojno osposobljavanje. Svima do 55 godina starosti.

Radi se o potrebama šest pukovnija za koje će biti potrebno 9000 pričuvnih pripadnika OSRH.

MORH ističe kako će već ove godine na dva područja krenuti i ozbiljniji poslovi ustrojavanja pješačkih pukovnija. Tako će, primjerice, u Splitu, koji pokriva 5. pukovniju, i Zagrebu s 1. pukovnijom tijekom listopada i studenog biti odrađena obuka ‘ključnog osoblja i kritičnih vojnostručnih specijalnosti’.

Radi se naime o osposobljavanju od četiri dana, a uz to će desetodnevnu obuku proći pješačka satnija iz formacije bojne.

Pješačka satnija formacijski je red veličine malo više od 100 vojnika. Tako će u Zagrebu i Splitu početkom jeseni biti organizirana vojna vježba.

Komentari

Komentari