fbpx
Utorak, listopad 15, 2019

Tiha epidemija 21. stoljeća: Od nje će patiti svaki treći čovjek

Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) je najbrže rastuća bolest probavnog sustava, a koja nastaje kao posljedica današnjeg “modernog načina života”. Najčešća je kronična bolest jetre i najčešći uzrok povišenih jetrenih enzima, objašnjava nam doc. dr. sc. Ivana Mikolašević, sa Zavoda za gastroenterologiju KBC Rijeka u povodu današnjeg Svjetskog dana nealkoholne masne bolesti jetre.

Kako joj samo ime govori, NAFLD je bolest koja pogađa ljude koji piju manje od 20 g alkohola dnevno, a nastaje kao posljedica metaboličkog sindroma, odnosno njegovih pojedinačnih komponenti – šećerne bolesti tipa 2, pretilosti, povišenog krvnog tlaka te povišenih masnoća u krvi. Oko 90 posto bolesnika s NAFLD-om ima barem jednu od ovih sastavnica metaboličkog sindroma.

– Prema dosadašnjim istraživanjima, 25-30 posto odraslih i čak 10 posto djece ima NAFLD. Kao posljedica nealkoholne masne bolesti jetre razvija se ciroza jetre i primarni karcinom jetre odnosno hepatocelualrni karcinom. S rastućom incidencijom metaboličkog sindroma i njegovih sastavnica (debljine, šećerne bolesti, povišenog krvnog tlaka i povišenih masnoća u krvi) smatra se da će otprilike za deset godina NAFLD biti glavni uzrok ciroze jetre i karcinoma jetre. Ono što zabrinjava kod nealkoholne masne bolesti jetre je to što danas znamo da NAFLD nije samo bolest jetre nego sudjeluje u nastanku brojnih kroničnih bolesti izvan jetre – kaže dr. Ivana Mikolašević, prenosi 24sata

Zato se danas smatra multisistemnom bolesti koja je najčešće povezana s kardiovaskularnim bolestima, šećernom bolesti tip 2, kroničnom bubrežnom bolesti, ali i drugim kroničnim bolestima koje su nam od javnozdravstvenog značaja poput polipa debelog crijeva (preteče invazivnog karcinoma) i karcinomom debelog crijeva.

– Uzevši u obzir težinu i ozbiljnost komplikacija i posljedica bolesti mislim da bi se svatko od nas trebao zapitati je li on baš taj svaki treći ili četvrti čovjek koji će imati masnu jetru. Stoga danas s pravom možemo reći da je NAFLD “tiha epidemija” 21.stoljeća – kaže gastroenterologinja.

Na Jadranskom trgu – svi na mjerenje steatoze i fibroze

Dodaje da su se zato odlučili pridružiti inicijativi Europskih društava za bolesti jetre i obilježiti “Svjetski dan nealkoholne masne bolesti jetre” na Jadranskom trgu u Rijeci. Akciju organiziraju Zavod za gastroenterologiju, KBC Rijeka u suradnji s Tatjanom Reić i udrugom pacijenata oboljelih od bolesti jetre “Hepatos”. Riječani će se moći upoznati s time što je NAFLD, što uzrokuje, kome se obratiti, te će biti organizirano i neinvazivno mjerenje steatoze (masti) i fibroze (ožiljnih promjena jetre) metodom tranzijetne elastografije (FibroScan).


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> VIDEO Lovren nije imao pojma s kim se slika, kad je shvatio, odmah se ispričao
>>> Srbi zagrmili: ‘Hrvati, kakav ste nam šamar opet opalili?!’
>>> MUŠKARAC KOJEG SU USTRIJELILI ŠVEDSKI POLICAJCI JE ŠIBENČANIN: Tvrdio je da u torbama nosi eksploziv, njegova rodbina je u potpunom šoku
>>> VIDEO Troje Hrvata uhićeno u Italiji, pogledajte što im je policija našla u kući
Komentari

Komentari