Ponedjeljak, 6 srpnja, 2020

TAJNO PREUZIMANJE BOSANSKE POSAVINE: Bošnjački bogataši za Arape kupuju zemljišta prognanih Hrvata i Srba

Smišljeni plan doseljavanja i kupnje nekretnina na području BiH proširio se, a sada se pokušava realizirati među prognanicima

Nakon Sarajeva i okolice, arapski su investitori preko domaćih “izvođača radova” nastavili kupovati zemljište diljem Bosne i Hercegovine, a posljednjih mjeseci meta im je napušteni grunt Hrvata i Srba na području Bosanske Posavine. Kako su za Večernjak potvrdili sugovornici, preko nevladinih organizacija, zaklada i fondova iz Saudijske Arabije stiže novac, a poslove reguliraju lokalni predstavnici.

Jednako kao i u slučaju prodaje stanova i nekretnina u okolici Sarajeva, nakon što mjesni predstavnici kupe nekretninu, iznajmljuju je strancima na neodređeno. Prema tim informacijama, na području Plehana, poznatog katoličkog središta, investitori iz Zenice pokušali su kupiti više hektara zemljišta kako bi izgradili velike nastambe za pčele – pčelinjake. No, na kraju, uz potporu tamošnjih svećenika, to se nije dogodilo. Međutim, ostvarilo se na području Bijelog Brda u Derventi gdje je nekoliko obitelji ipak popustilo.

Najranjivija grupacija

Kako su objasnili iz Općine Derventa, tijekom veljače i ožujka bila je najaktualnija priča oko kupnje zemljišta hrvatskih prognanika, a u ožujku su domaći Bošnjaci, uz potporu stranih fondova, kupili oko 200 duluma, odnosno dva hektara zemljišta od hrvatskih obitelji Sedlić i Gaura, a bilo je zahtjeva i pritisaka. Posebno je vlastima bila simptomatična činjenica da se zemljište kupovalo od najranjivije grupacije, prognanih Hrvata.

Kampanja za prodaju zemljišta sada je stala, a i lokalne srpske vlasti su se zabrinule pa osmišljavaju načine kako zaustaviti daljnju prodaju zemljišta. Navode kako su i u Modriči posrednici pokušali doći do jeftine zemlje hrvatskih prognanika. U Odžaku, u Federaciji BiH, posve drukčija slika. Kompanija tajkuna SDA Alije Budnje, koji na Ilidži kod Sarajeva ima u vlasništvu odmaralište i hotele te je jako blizak arapskim fondovima i investitorima, je u mjestu Trnjak, u općini Odžak, koje je prije rata bilo nastanjeno Srbima, kupila već 30 hektara zemljišta.

Foto: Wiki

Komentari

Komentari