Petak, 3 travnja, 2020

Tajna prepiska milijunaša i političara otkriva močvaru korupcije, nepotizma i nezakonitosti

Javnost je dobila na uvid privatne prepiske aktualne ministrice gospodarstva s autorima Lex agrokor i posebnog Vladinog povjerenika Tonija Ramljaka.

Suradnja i prijateljstvo je, na obostrano zadovoljstvo, rezultiralo spašavanjem posrnulog koncerna i isplatu plaća za 40 tisuća zaposlenih. No, ono što je ostalo u sjeni dogovora i razgovora oko cijele te priče otkriveno je tek ovaj tjedan, a mail korespondencija otkriva nam jako mnogo stvari.

Privatni interesi u Hrvatskoj usko su vezani s politikom

To Martina Dalić jasno potvrđuje u svom mailu upućenom pregovaračima s Rusima. Curenje podataka o nečijem poslovanju sasvim je normalna pojava u Hrvatskoj. Dogovori oko višemilijunskih naknada i honorara rješavaju se na privatnim večerama, i nemaju nikakve veze sa znanjem, kompetencijom, obrazovanjem i dosadašnjim radom. Pisanje Zakona, uredbi, akata i Lex specialisa nije posao koji se dešava unutar Vladinih ureda već osobno nahođenje političara i nositelja vlasti.

To je ukratko sukus onoga što smo mogli izvući ako pročitamo sve što je objavljeno na većini portala a odnosi se na aferu Agrokor i aktere te priče. Zanimljivo je da mailovi prijetnje upućeni vlasniku koncerna, o čemu on osobno priča više od pola godine, nisu ugledali svjetlo dana.

Elektronsku poštu i kako je ona dospjela u medije danas istražuje SOA.

To je još jedna potvrda kako je sve u službi vladajuće garnitura ma tko bio trenutno na vlasti. Tajne službe produžena su ruka Vlade i njezinih ministara i pitanje je prioriteta rješavanje ove neugodne situacije u kojoj se našao državni vrh.

Martina Dalić ne vidi nikakav problem u svemu što je napisala jer je korjenito svjesna načina funkcioniranja ove zemlje i vodećih gospodarstvenih imena u njoj. Svima je, pa i njoj, jasno kako su dobivene tvornice, krediti, poticaji i kako su nastali vodeći koncerni i kako stvari funkcioniraju. Iako to posebno ne apostrofira, jasno je kako ona i premijer odlučuju tko preuzima kormilo Agrokora a tko postaje savjetnik Ramljaku i kako će izgledati budući tekst Lexa.

Poslovnjaci iz cijele priče na ovoj su temi dobro zaradili. Svoje usluge su naplaćivali 250 tisuća kuna tjedno, pretvarajući svoje radne sate u bok s engleskim, američkim i njemačkim kolegama. Kako su došli u poziciju i priliku za tako dobrom zaradom – jasno je iz prepiske s aktualnom ministricom gospodarstva. Ako si je tko dobar trenutno u zemlji i gaji iznimno dobre odnose (skupa gledaju epizode Star Tracka), onda je to Matić, Korunić, Maravić, Delić, Ramljak i Dalić. Za pretpostaviti je kako aktualni premijer nije u toj ekipi, iako je bio obaviješten o svemu što se događa, što potvrđuje i ministrica gospodarstva u jednom svom mailu.

Kaznena odgovornost za curenje tajnih podataka o jednom poduzeću putem privatnih mailove ministrice gospodarstva – nije tema niti jednog portala niti medija. Pitanje nepotizma i sukoba interesa aktera priče nije ni tema Povjerenstva s novom šeficom, izabranom u mandatu HDZ-a. Višemilijunski iznosi nagrade za posao u Agrokoru također nisu tema medija, iako su neki jedno vrijeme pisali o tim iznosima, navlačeći mržnju većeg djela javnosti koja preživljava s minimalcem u tim istim tvrtkama koje se spašavaju od propasti.

Strateški partner Agrokora – Rusi, moći će uvidom u ove prepiske shvatiti novu pozadinu cijeloga slučaja i povezati dva i dva. Bit će im više nego očito koja je pozadina cijelog preuzimanja Agrokora. Krediti koje nisu naplatili i poslovna suradnja s drugim hrvatskim gospodarstvenicima je kao gorka pilula koju će zasada progutati, ali je pitanje kako će izgledati budući odnosni na relaciji Zagreb-Moskva, posebice u segmentu turizma.

Oporba traži ostavku ministrice gospodarstva ne shvaćajući apsolutno ništa u ovoj cijeloj priči koja tek sada otkriva obrise prave istine u cijeloj priči oko Agrokora.

Pitanje ostavke je više nego prozaično, ako imamo na umu da su poduzete radnje Martine Dalić imale dalekosežne posljedice. Od tog potpisanog komada papira ništa nećemo imati ni mi ni 250 tisuća građana koji trenutno ovise o Agrokoru.

Piše: Helena Krmpotić/crnemambe


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> VOJNIČINA: Evo tko je izabran za najspremnijeg hrvatskog vojnika

>>> Procurila snimka strahovite nesreće koju u izravnom prijenosu nisu htjeli prikazati!

>>> SKANDALOZAN NAPAD NA DEMOKRACIJU U HRVATSKOJ Obersnel zabranio prikupljanje potpisa GI “Istina o Istanbulskoj” u Rijeci

>>> Hrvati među poštenijima u Njemačkoj: Evo koji je narod najpošteniji – nisu Nijemci!

Komentari

Komentari