Srijeda, 15 srpnja, 2020

Sve više djevojaka u hrvatskoj vojsci i policiji

Vojska i policija nekad su bile uglavnom rezervirane za muškarce. No to se mijenja. Od ukupnog broja upisanih u policijsku školu, čak je 33 posto djevojaka, najviše dosad. Na vojnom učilištu udio žena je 23 posto. Atraktivna su to zvanja, a posao je nakon škole osiguran.

One ruše sve stereotipe – žele biti hrvatske časnice ili policajke. Ove godine djevojački boom. Od 764 polaznika, 252 su djevojke, piše HRT

– Čast mi je nositi uniformu hrvatske policije. Oduševilo me to što je disciplina, znači sve je po PS-u i svi smo jednaki i za sve vrijede ista pravila – kaže Ana Klarica, polaznica Policijske škole “Josip Jović”.

Njihovi rezultati nisu ništa slabiji od onih koje postižu muški kolege. Pa nema ni policijskog posla u kojem ne mogu raditi.

– Čak i u ovima jako operativnim kao što je interventna policija. Tamo imamo već preko 5% djevojaka. To je izrazito naporna služba gdje morate biti uistinu spremni ne samo fizički i psihički nego i spremni na svakakve događaje koji vam se mogu dogoditi – objašnjava Dubravko Novak, načelnik Policijske akademije.

Vojno učilište pohađaju 464 kadeta. Od toga je četvrtina djevojaka. Među njima i Rea Tomina Skender. Svakodnevni izazovi njezin su okidač – kampovi, rukovanje naoružanjem što je, kaže, prvi put isprobala ovdje i postala prvakinja Oružanih snaga u streljaštvu.

Ovdje ne postoji podjela na muško i žensko – samo znanje, kompetencije i čin. Pa interes za vojsku ne začuđuje.

Svim kadetkinjama i kadetima osigurani su besplatan smještaj, prehrana, školarine, dva puta godišnje mogu besplatno putovati kući, svi dobiju laptope, i ono što je još važno napomenuti, oni imaju mjesečnu stipendiju. A nakon završetka školovanja i u policiji i u vojsci – posao je osiguran!


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> U kojim trenucima naš imunitet slabi?
>>> 5. svibnja 1995. ‘General Anzeiger’ – Hrvatska srušila velikosrpski mit i laž o ‘nepobjedivom srpskom vojniku’!
>>> Robben opisao osjećaj zbog poteza Nike Kovača: ‘Jako sam zahvalan, trenirao sam intenzivno i jako se borio posljednjih tjedana i mjeseci’
>>> Svi rođeni između 1950. i 1980. obavezno ovo pročitajte
>>> PROLJEĆE OPAKO KASNI, VAKULA IMA LOŠE VIJESTI: Bit će hladno kao nikad u ovo doba godine? Snijeg moguć čak i na otocima!
Komentari

Komentari