Četvrtak, 2 travnja, 2020

Svaki mladi Hrvat bi trebao pogledati ovaj video – VRO Bljesak – 5 minuta za sjećanje

Vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH,  započela je 1. svibnja 1995., kada su hrvatske  snage munjevitom akcijom oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije. Za samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija koje je zaposjeo srpski agresor i uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac. Akcija Bljesak bila je u vojnom smislu nastavak uspješne vojne operacije Otkos 10 iz prosinca 1991. kada je oslobođen veći dio zapadne Slavonije. Potpuno oslobađanje zapadne Slavonije u zimu 1991. spriječilo je potpisivanje Sarajevskog primirja i dolazak mirovnih snaga UN-a.

U skladu sa strategijom odmazde osmišljenom u Beogradu, kao odgovor na operaciju Bljesak RSK i SVK izveli su terorističke napade na civilne ciljeve u hrvatskim gradovima. Građani Zagreba napadnuti su raketama s kazetnim punjenjem, a građani Karlovca i Siska topničkim granatama.

U akciji je sudjelovalo oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.

>>> Cico Kranjčar postao izbornik treći put u karijeri

>>> PAKLENI TRAVANJ: Vakula otkriva ‘To se događa jednom u više od 1000 godina!’

>>> NEĆETE VJEROVATI ŠTO JE IZVALIO DODIK: ‘Zapadna Slavonija uvijek je bila srpska…Bljesak je etničko čišćenje

Komentari

Komentari