Utorak, 25 veljače, 2020

Suđenje Kalmeti: “Izgradio je kriminalnu piramidu unutar sektora kojim je upravljao”

Dvije godine od početka suđenja Božidaru Kalmeti, bivšem HDZ-ovu ministru u Vladi Ive Sanadera za aferu HAC-Remorker, taj je postupak ušao u završnu fazu. Naime, zastupnik optužbe danas je na zagrebačkom Županijskom sudu počeo s iznošenjem svog završnog govora, nakon čega će završne govore iznijeti i branitelji optuženika te sami optuženici, piše Večernji list.

– Nakon 73 provedene rasprave i stotine provedenih dokaza, smatram da je dokazno da su optuženici počinili ono što im se optužnicom stavlja na teret – kazao je, među ostalim, Saša Manojlović, zamjenik ravnateljice USKOK-a, na početku svoje završne riječi u postupku HAC Remorker.

USKOK u tom postupku tereti Božidara Kalmetu i njegove suoptuženike za izvlačenje novca iz HAC-a. Konkretnije, riječ je o otprilike 14 milijuna kuna i 850.000 eura, a po navodima optužnice, taj je novac podijeljen među optuženicima.

– Smatram da je dokazano da je Kalmeta ostale povezao i organizirao u kriminalnu grupu. Činjenica je da je u sklopu te kriminalne grupe počinjeno niz kaznenih djela tijekom izgradnje prometne infrastrukture. Kalmeta je izgradio kriminalnu piramidu unutar sektora kojim je upravljao. Imao je autoritet i moć pa je ostale optuženike rasporedio na bitne funkcije. Cijela grupa organizirana je tako da se smanji njegova izloženost, a glavni operativac koji je to provodio bio je Zdravko Livaković – kazao je tužitelj.

Tužitelj je potom detaljno analizirao izvedene dokaze pa je tako kazao da je, primjerice, Josip Sapunar teretio sve optuženike osim Kalmete. Kazao je da je Sapunar opisao djelovanje kriminalne grupe te način na koji se izvlačio i dijelio novac. Sapunar, koji je u tom i sam sudjelovao, priznao je krivnju te je pravomoćno proglašen krivim. Njegov iskaz sporan je svim obranama koje kažu da Sapunar laže.

Predviđeno je da se završni govori održe na raspravama tijekom rujna, a bude li sve išlo po planu, Kalmeti i njegovim suoptuženicima nepravomoćna presuda mogla bi biti izrečena tijekom listopada. Jednog od najpoznatijih i najutjecajnijih HDZ-ovaca USKOK je optužio u studenome 2016. i to zbog afere HAC-Remorker.

Prema optužnici, Kalmetu se tereti za povezivanje više ljudi koji su preko Remorkera, tvrtke Igora Premilovca, iz HAC-a izvukli oko 14 milijuna kuna te oko 850.000 eura. USKOK tvrdi da su optuženici taj novac međusobno podijelili, a Kalmeta je još optužen i u kraku Fimi medije zbog naručivanja spota od 600.000 kuna. Spot je napravljen, no nikada nije prikazan. Suđenje njemu i njegovim suoptuženicima počelo je u listopadu 2017., a tijekom postupka održane su 73 rasprave.

Komentari

Komentari