freepik

Stigle upute za maske: Evo kad morate nositi pamučnu, a kad kiruršku…

Podijeli

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore objasnila je kada treba nositi pamučne, a kada kirurške maske: ‘Maski ima dovoljno, situacija je puno bolja nego na početku epidemije’

Nakon što su postrožena pravila oko nošenja zaštitnih maski u zatvorenim prostorima, jutros je Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore, preporučila korištenje trajnih pamučnih maski u sigurnim prostorima, a onih s višim stupnjem zaštite u zdravstvenim ustanovama i mjestima s jako puno ljudi, javlja HRT.

Soldo misli kako je možda mudro za naše prilike da se koristi pamučna maska za sigurne prostore jer je to trajni proizvod čiju je cijenu i država ograničila na 12 kuna. “Za 12 kuna vi je možete koristiti vjerojatno i godinu dana. U tom nekom dijelu moramo biti odgovorni prema sebi i svojim financijama i ne koristiti kirurške maske gdje to možda nije potrebno. Ako se ide u zdravstvene ustanove i tamo gdje ima jako puno ljudi, bilo bi dobro koristiti maske koje imaju malo viši stupanj zaštite”, rekla je Soldo.

Pad cijena maski

Navala na maske, dodaje, trajala je nekoliko dana, ali sad se situacija stabilizirala. “Maski ima dovoljno, situacija je puno bolja nego na početku epidemije”, rekla je Soldo. Tvrdi da se cijena spušta, na početku su stajale više od 15, a sad se očekuje pad ispod pet, možda i četiri kune. Međutim, dodaje kako zbog svjetskog tržišta i proizvodnih supstancija teško ćemo se vratiti na cijene ispod kune.

Upozorava da bi trebalo čitati deklaracije jer i kirurške maske koje izgledaju isto imaju nekoliko kategorija s različitom zaštitom. Smatra da je dobro da na tržište nisu pušteni kineski kućni testovi jer je njihova osjetljivost i točnost vjerojatno upitna.

Cjepivo iduće godine?

Soldo kaže kako ćemo iduće godine vjerojatno imati prvo cjepivo za koronavirus, dok na jesen na tržištu EU-a očekuje lijek. Apelirala je i na cijepljenje protiv gripe.

Osvrnula se i na aktualnu temu veledrogerija koje su zbog dugova najavile prestanak isporuke lijekova bolnicama. Soldo smatra da nitko u sustavu neće donijeti tako drastičnu odluku.

“Važno je da svi shvatimo koliko se moramo odgovorno ponašati prema novcu u zdravstvu jer to nije neiscrpni izvor. Ne znam do kad Hrvatska može ovako izdržati”, poručila je Soldo za HRT.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Otkrilo se koje mjere spremaju: Stižu nova ograničenja, već od sutra bi mogla biti na snazi
>>> MACAN NE ODUSTAJE: “VIDOVIĆ KRIŠTO je guja iz Šume Striborove, ženski Glasnović”
>>> KOLIKA JE CIJENA BRISELSKIH MILIJARDI? Što smo sinoć dobili, a što gubimo?
>>> (VIDEO) Miletić (Most): ‘Doživio sam Milanovića kao poštenog čovjeka. Tog poštenja ne nalazimo u drugim političkim opcijama’
Komentari

Najnovije