STARCA I NJEGOVOG SINA OBJESILI NA STABLO, INVALIDA UBILI BOMBOM: Masovni pokolj kod Korenice ostao je nekažnjen

Podijeli

Tek su prošle godine riječki policajci u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom dovršili istragu nad 76-godišnjem državljaninom Srbije kojeg se osumnjičili da je 1991. kao zapovjednik paravojnih postrojbi tzv. SAO Krajine počinio ratni zločin, ne spriječivši ubojstva 13 civila u mjestu Poljanak, kod Korenice.

Brutalan zločin nad svim zatečenim Hrvatima, a bilo ih je 13, dogodio se točno na današnji dan 1991. godine…

Skupina zamaskiranih četnika iz kuća je istjerala Ivana Vukovića (57), Nikolu Vukovića (53), Luciju Vuković (68), Danu Vukovića (80), Vjekoslava Vukovića (52), Danu Vukovića (74), Milku Vuković (65), Josipa Matovinu (51) i Nikolu Matovinu (79) te ih poredala na jednom dvorištu, a zatim strijeljali iz automatskih pušaka.

Iz kuće nisu mogli izvući nepokretnog Nikolu Vukovića (65), no to zločince nije spriječilo u naumu da ga ubiju. Skrivena svjedokinja izjavila je kako se iz kuće nepokretnog Nikole začuo jauk, a potom je u prostoriju u kojoj je boravio bačena bomba što je istragom i utvrđeno.

Srpska paravojska je nakon toga selo opljačkala, a onda spalila…

Objesili sina i oca

Istraga je, također, pokazala da su pripadnici paravojnih postrojbi mjesec dana prije ove masovne likvidacije (8. listopada 1991.), ustrijelili tada 56-godišnjeg Tomu Vukovića ispred njegove kuće, dok su 24. listopada na stablo objesili 46-godišnjeg Milana Lončara i njegovog 83-godišnjeg oca Ivicu Lončara.

Presudom Županijskog suda u Gospiću od 04. srpnja 1994. osmorica optuženika (Boško Žujić, Boško Grbić, Vinko Grbić, Mićo Grbić, Vladimir Grbić, Slavko Grbić, Dane Rodić i Momčilo Grbić) su proglašeni krivima i svima im je dosuđeno po 15 godina zatvora.

Na žalost, suđeno im je u odsutnosti, no 2009. dopuštena je obnova postupka u kojem je zatraženo da se zbog nedostatka dokaza optužnica preinači u kazneno djelo oružane pobune, te da se prema okrivljenicima primjeni Zakon o općem oprostu.

Autor: Snježana Vučković/Dnevno.hr


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Masovna tuča ilegalnih imigranata, zapalili i Lovački dom na trasi kojom ulaze u Hrvatsku!
>>> SRBIJA se ruga Vukovarcima i žrtvama genocida: Otkrivena spomen ploča zapovjedniku napada na Vukovar, general majoru JNA Bratiću
>>> VUČIĆ POTVRDIO DA IMA PETU KOLONU U HRVATSKOJ: “Znam u komad koliko imate oružja”, spomenuo i dedu kojeg su “ustaše ubile maljem”
Komentari

Najnovije