Srbija se sprema za novi rat: U pet godina vojni proračun Srbije porastao čak 90%, a Hrvatske niti 17%!

Podijeli

Hrvatska je u 2015. na vojsku trošila oko 555 milijuna eura, Srbija 459 milijuna eura. Već 2017. Hrvatska troši 591 milijun eura, a Srbija se primiče Hrvatskoj i troši 559 milijuna eura, piše Večernji list.

I onda se u 2018. događa potpuni preokret.

Hrvatska počinje ubrzano zaostajati za vojnim trošenjem u Srbiji, naš je (realizirani) vojni proračun te godine bio 587 milijuna eura, manje od plana zbog prekida nabavke borbenog zrakoplova, dok je vojnmi proračun Srbije značajno “skočio” na čak 725 milijuna eura. Takav trend nastavljen je i tijekom ove godine, kada, prema rebalansu (opet utrošeno manje od plana, ovoga puta za 35 mil. eura manje), hrvatski vojni proračun iznosi 647 milijuna eura, a onaj u Srbiji čak 877 milijuna eura.

Ovi podaci dokazuju ono što se vojni analitičari već isticali, činjenicu da se Hrvatska izuzetno sporo, “mic po mic” penje po vojnim izdacima, pa je izložena i kritici NATO-a i SAD-a što ne uspijeva značajnije se približiti kolektivnoj obvezi o utrošku dva posto BDP-a na vojsku.

Računovodstvenim manevrom, po uzoru na neke druge zemlje članice, u ožujku ove godine Hrvatska je NATO-u prikazala da troši znatno više, pa je uračunavanjem troškova vojnih mirovina, postotak naglo “porastao” s 1,3 posto na 1,75 posto BDP-a.

Računa se da bi s početkom nabavke eskadrile borbenih zrakoplova i još jednom kvalitetnijom, a planiranom nabavkom, primjerice 60-tak američkih oklopljenih vozila “Bradley”, koje bi nam SAD donirao, a mi platili 30 mil eura za modernizaciju, te nabavkom još nekoliko helikoptera “Black Hawk”, Hrvatska i dostignula tih 2 posto, dakle trošila bi više od milijarde eura godišnje na vojsku.

Problem je MORH-a što ne može nikakvom “računovodstvenom operacijom” približiti se drugom obveznom NATO cilju, a to je da za modernizaciju i opremanje, dakle nabavu novih ili modernizaciju starih borbenih sustava troši 20 posto vojnog proračuna, konkretno oko 150 milijuna eura godišnje.

Premda službena Hrvatska nerado komentira jačanje vojnog trošenja u Srbiji, a nikako ne komentiraju nove, za javnost atraktivne vojne nabavke zrakoplova MiG-29 i protuavionskih raketa “Pantsir S1” iz Rusije, i njima je valjda očito da skok od 90 posto u vojnom trošenju u susjednoj Srbiji nikako ne smije proći bez paljenja lampica za uzbunu u sustavu nacionalne sigurnosti RH, piše Večernji list.

Komentari

Najnovije