Ponedjeljak, 27 siječnja, 2020

Slovenski premijer sazvao državni i stranački vrh po pitanju arbitraže

Nakon jučerašnje izjave Europske komisije kako očekuje da Hrvatska i Slovenija provedu arbitražnu presudu, da im je spremna pomoći u tom procesu i da podupire dogovor premijera dviju država da će pokrenuti miran dijalog o graničnom  pitanju bez incidenata, uz spremnost na svoje dobre usluge ako to zatraže obje strane, slovenski premijer Miro Cerar sazvao je za danas sastanak državnog vrha kako bi osigurao jedinstvo svih političkih čimbenika u gledanju na arbitražnu presudu, javljaju slovenski mediji.

Na zatvoreni sastanak o presudi kojom je arbitražno određena granica na moru i spornim dijelovima kopna, te na pitanje njegove implementacije, pozvani su predsjednici svih političkih stranaka, predsjednik parlamenta, a dolazak je potvrdio i predsjednik države Borut Pahor.
Slovenski mediji danas navode kako je jučerašnja reakcija Europske komisije povoljnija od onoga čemu su se slovenski politički čelnici nadali, te da je njome praktički potvrđeno da su arbitražni sporazum iz 2009. godine kojim je dogovorena arbitraža, te konačna presuda arbitražnog suda dio “europske pravne stečevine”.
“Dobili smo više od onoga čemu smo se nadali, a to je konkretan poziv da se presuda implementira. To je za Sloveniju odlično. Stekli smo snažnu međunarodnu potporu i oslonac da će se presuda izvršiti”, kazala je za mariborski dnevni list “Večer” Dominika Švarc Pipan za koju list navodi da je istaknuta stučnjakinja za međunarodno pravo.
Potpora Bruxellesa osobito je važna za slučaj da u provedbi presude dođe do zapleta ili incidenata, dodala je Švarc.
Slovenski izvori neformalno iznose da bi premijer Miro Cerar želio već danas osigurati političku potporu svih stranaka u parlamentu za stajalište da je Slovenija zadovoljna arbitražnom presudom i da će je provesti bez obzira na sadašnji stav hrvatske vlade.
O tome je naime zadnjih nekoliko dana bilo nešto odstupanja jer je dio opozicije navodio da je arbitražna presuda za Sloveniju koja je na njoj inzistirala zapravo “autogol” budući da nije dobila što je očekivala, osobito teritorijalni koridor do otvorenog mora i cijelu Savudrijsku valu, odnosno Piranski zaljev.
Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u utorak je nakon izjave Komisije kazao kako se nada da će se stajalište o nepriznavanju presude arbitražnog suda u Hrvatskoj promijeniti i da Zagreb na toj poziciji ne može dugo izdržati.
Neformalno, premijer Cerar će na današnjem sastanku sa stranačkim liderima i državnim dužnosnicima razgovarati i o predstojećem susretu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem u Ljubljani idućeg tjedna.(Hina)

Komentari

Komentari