Četvrtak, 28 svibnja, 2020

SLOVENSKI HRVATI ŽELE STATUS NACIONALNE MANJINE Sastali se s Milasom

Na sastanku se razgovaralo o potpori hrvatskoj zajednici u Sloveniji.

U ponedjeljak 3. srpnja, Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je radni sastanak u Ljubljani s predstavnicima Saveza hrvatskih društava u Sloveniji.

Na sastanku se razgovaralo o potpori hrvatskoj zajednici u Sloveniji na njezinom putu ka priznanju statusa nacionalne manjine, obrazovanju na hrvatskom jeziku te pripremi i provođenju projekata i programa hrvatskih društava unutar SHDS-a.

Đanino Kutnjak, predsjednik SHDS upoznao je državnog tajnika Milasa s aktualnim inicijativama koji su dovele do značajnog pomaka u priznavanju pravnoga statusnoga položaja Hrvata u Sloveniji.

Državni tajnik Milas pohvalio je napore Saveza hrvatskih društava u Sloveniji u očuvanju svog nacionalnog identiteta te ukazao na punu potporu Republike Hrvatske u nastojanju ostvarivanja statusa hrvatske nacionalne manjine, što svakako spada u prioritetno područje rada Ureda.

Na sastanku se razgovaralo i o ostalim važnim događanjima u hrvatskoj zajednici u Sloveniji: obrazovanju na materinskom jeziku neophodnom za mlade hrvatske naraštaje te o programima i projektima koji se provode. 

 
Na popisu stanovništva 2002. godine u Sloveniji su se 35.642 osobe izjasnile Hrvatima, dok se za hrvatski jezik kao materinski jezik izjasnilo 54.079 ljudi. Popis stanovništva je održan i 2011., ali se tada nije izjašnjavalo o nacionalnosti i materinskom jeziku.

Savez hrvatskih društava u Sloveniji čine: Hrvatsko kulturno društvo Pomurje-Lendava, Hrvatsko kulturno društvo Međimurje-Ljubljana, Hrvatsko kulturno društvo Maribor, Hrvatsko društvo Ljubljana, Kulturno društvo Međimurje-Velenje, Hrvatska kulturna udruga Novo mesto, Hrvatsko kulturno umjetničko društvo – Komušina, Škofja Loka, Hrvatsko kulturno umjetničko, prosvjetno i športsko društvo „Istra“ Piran, Društvo hrvatskih srudenata u Sloveniji., Međimursko folklorno društvo Ljubljana.

Izvor: hrvatiizvanrh.hr
Komentari

Komentari