Skupljate boce? Od 2021. uvedena novost koja će razveseliti mnoge…

Podijeli

Početkom godine uvedena je povratna naknada za ambalažu pića u ambalaži od dva decilitra, a sredinom godine trebao bi početi otkup ambalaže mlijeka i mliječnih proizvoda

Na snagu u ovoj godini stupaju nove odredbe o zbrinjavanju otpada, a kojima se proširuje obuhvat za otkup ambalaže uz povratnu naknadu od 50 lipa. U sustav otkupa početkom ove godine ušla je ambalaža pića volumena 0,2 litre, a sredinom godine trebao bi krenuti otkup ambalaže mlijeka i mliječnih proizvoda, piše tportal.

Od 1. siječnja 2021. godine prema izmjenama Uredbe o gospodarenju otpadom uvedena je povratna naknada za ambalažu pića u jednokratnoj plastičnoj, staklenoj i metalnoj ambalaži od dva decilitra (0,2 l).

Premda to nije bila obveza za proizvođače, bočice pojedinih pića u ambalaži volumena 0,2 litre i dosad su se otkupljivale, a od siječnja ove godine sva pića koja se prodaju u bočicama od dva decilitra podliježu odredbi o povratnoj naknadi za ambalažu u iznosu od 0,50 kuna po bočici.

Povratna ambalaža predaje se kao i do sada

Bočice od dva decilitra, kao i svu ostalu povratnu ambalažu, potrošači mogu predati u reciklažnim dvorištima i prodavaonicama većim od 200 četvornih metara. No, potrebno je obratiti pozornost jer u prijelaznom razdoblju se ne otkupljuju sve bočice navedenog volumena s obzirom da će još neko vrijeme u opticaju biti pića u staroj ambalaži stavljena na tržište do 1. siječnja, a takva ambalaža nema istaknutu oznaku “povratna naknada od 50 lipa”.

Povratna naknada za bočice od 0,2 litreFoto: Screenshot/Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Sva nova pakiranja koja ulaze u distribuciju i prodaju nakon 1 siječnja moraju imati oznaku povratne ambalaže. Kako prenosi tportal, iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost napomenuli su da se ambalaža od dva decilitra može predati samo ručno, a ne u automatima, kako u njima ne bi završile i bočice bez oznake, za koje pri stavljanju na tržište nije uplaćena povratna naknada, piše tportal.

Otkup ambalaže mlijeka i mliječnih proizvoda

Otkup ambalaže mlijeka i mliječnih proizvoda trebao bi početi sredinom godine. Otkup ove vrste ambalaže ukinut je 2015. godine, a ponovno uvođenje otkupa najavljeno je još krajem 2018. godina kada je na čelu Ministarstva zaštite okoliša bio Mihael Zmajlović (SDP), ali je Vlada u više navrata odgađala aktiviranje uredbe zbog negodovanja domaćih proizvođača. Prema njihovom izračunu, uvođenje naknade od 50 lipa znači poskupljenje litre svježeg mlijeka u prosjeku za 62 lipe, koliko iznosi naknada uvećana za PDV.

Iako u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja ističu da naknada ne ide na teret proizvođača te ne bi trebala utjecati na cijenu proizvoda, Vlada je u listopadu prošle godine još jednom odgodila uvođenje ove naknade. Umjesto 1. siječnja, početak otkupa ambalaže mlijeka i mliječnih proizvoda pomaknut je za 1. srpnja, ali uzimajući u obzir dosadašnju praksu, vidjet ćemo hoće li to biti i konačni datum.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

>>> NIŠTA NEĆE BITI NORMALNO NI U 2021.: Farmaceuti prevarili EU? Hrvatski profesor s Oxforda iznenađen
>>> PRAVA ISTINA! Od čega je točno umrila najmlađa žrtva korone
>>> Je li ovo moguće?! Pogledajte što je HRT upravo na Banovini, ovo je nezamislivo
>>> VODEĆI HRVATSKI SUDAC JASAN : Uzvikivanje “Za dom spremni” ne može biti kazneno djelo
Komentari

Najnovije