Utorak, 7 srpnja, 2020

Siniša Kovačić: ‘Nacionalno osviješteni kadrovi na HRT-u šute, trpe i nadaju se nekome novom hrvatskom valu’

“Da biste išta napisali o Karolini Vidović Kristo morate znati nešto i o njezinim počecima na HRT-u.”, kaže za Hrvatski tjednik Siniša Kovačić, bivši ravnatelj HRT-a komentirajući stanje na HRT-u.

“Mislim da je to bila 1998. kada je Karolina, baš poput drugih početnika, najprije iza scene, tesala zanat pisanja vijesti u Dnevniku. Bila je vrlo britka, energična i stalo joj je bilo već tada do pozadine svake vijesti. Tu se formirala, u dnevno-informativnom programu. Dvadesetak godina kasnije, ona i dalje radi sa istim žarom i ciljem – da se čuje istina, druga strana, pozadina svake vijesti jer nosi Hrvatsku u srcu i ponosi se njome, rekli bismo, nije se odrekla ideala, poglavito 2000. godine kada je provedena prva čistka kadrova u Informativnome programu odvođenjem svih honoraraca na audiciju na Filozofski fakultet u Zagrebu iako su je mnogi prošli 1994., 1995. i 1996. Kad sam bio na čelu HRT-a, Karolina je vraćena na ekran kao voditeljica dnevnoga pregleda novina, a potom je počela uređivati vijesti. Osobno smatram da uz novinarske obiluje voditeljskim kvalitetama jer izaziva pozornost publike, a to je ono što i HRT-u i drugim medijima nedostaje – voditelji koji nisu prozirni i neprimjetni”, ističe Kovačić.

“Na žalost, zbog ideoloških i političkih bitaka koje se stalno vode na HRT-u, neki talenti se nemaju prilike razviti do kraja. Karolina je jedna od njih. Paradoksalno je bilo s Mirjanom Hrgom koja je doslovce preko noći otjerana s HRT-a, Ivanom Petrović, Andrijom Jarkom, Marijom Miholjek i drugima kojima nikada HRT nije dao pravu priliku, a onda im se dogodila NOVA TV koja ih je etablirala u nacionalne TV zvijezde”, podsjeća.

“Ukidanjem popularnih emisija koje su zaživjele za mog mandata, poput emisije Iza zavjese Tihomira Dujmovića, HRT gubi utrku i s pluralnošću i djeluje jako umorno. Jedni su aktivisti preglasni, ali nemoćni, pa se od otkaza sklanjaju u sindikate, drugi nacionalno osvješteni šute, trpe i nadaju se nekome novom hrvatskom valu. Ponovno imate nepoželjne goste, a neke se teme uopće ne otvaraju ili se o njima govori sa debelim zakašnjenjem. Presudu Kosanoviću ne želim komentirati jer ju nisam imao prilike pročitati, ali ako će tragom te presude biti sada svakom radniku HRT-a dopušten rad za konkurenciju bez pismenog dopuštenja naređenog rukovoditelja – bit će to zanimljiv pravosudno – medijski presedan. Zaključno, velikim pisanim slovima na HRT-u u Inforativnom programu ne bi smio raditi nitko bez završenog fakulteta. Bila bi to poruka izvrsnosti”, zaključuje Kovačić.

Hrvatski tjednik

Komentari

Komentari