fbpx
Srijeda, listopad 16, 2019

Silvana Oruč Ivoš: Što je Pupovac radio u Tesla štednoj banci?

Da Pupovac ima i trunke odgovornosti prema srpskoj manjini u Hrvatskoj, ali i prema Republici Hrvatskoj odmah bi demantirao Vučića. No, on takve odgovornosti nema. I to prepoznaju i članovi srpske manjine u Hrvatskoj kojima je dosta i Pupovčeve svađalačke retorike ali i njegovih nerazvidnih rabota u Tesla štednoj banci. Za dobro svih, Pupovac bi konačno morao položiti račune. I ne samo za Tesla štednu banku, piše Silvana Oruč Ivoš u Hrvatskom slovu.

>>> U BEOGRADU BIJESNI NA VOĐU HRVATSKIH SRBA: Može li zbog ovoga postati bivši?

Žestoka Pupovčeva retorika u tjedniku Nacional i poruka, upućena premijeru, da ako hoće da opstane ova Vlada ministrica Martina Dalić mora otići, ekspresno je ublažena dan kasnije u Večernjem listu.

“Ostajem pri izjavi da je cilj SDSS-a da Vlada opstane, ali da šteta koja je nastala u slučaju Agrokor mora biti sanirana na adekvatan način. Nisam eksplicirao što to znači i kako će se sanacija štete izvesti. Kako će netko interpretirati te moje riječi nije moja stvar“, kazao je Pupovac.

No, poruka je odaslana. Dovoljno da ju se u dijelu javnosti protumači kao ultimatums obzirom da Pupovac sa svoja tri saborska glasa drži vladajuću većinu.

Taj eventualni ultimatum izravno se u medijima povezao s jednim drugim događajem – stečajem Tesla štedne banke.

>>> (VIDEO) PUPOVAC OPET KUKA: Na RTS-u zavapio, nama je gore nego Hrvatima u Srbiji

Naime, desetak dana prije objavljena je informacija kako je odlukom Hrvatske narodne banke formalno otvoren stečajni postupak nad Tesla štednom bankom. Naime, ta se banka, njeno djelovanje i osnivanje vezuje izravno uz Milorada Pupovca koji je neko vrijeme bio član, a onda i predsjednik Nadzornog odbora. Štoviše, zbog tih je funkcija, u siječnju 2014. Pupovac prijavljen Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa jer je istodobno bio saborski zastupnik i predsjednik SNS-a. Zanimljivo, prijavila ga je Zajednica Srba Hrvatske, odnosno prof. dr. Svetozar Livada.

To isto Povjerenstvo je još u lipnju 2013. donijelo odluku o pokretanju postupka protiv Milorada Pupovca, upravo zbog članstva, a poslije (od 6. svibnja 2011.) i predsjedavanja Nadzornim odborom Tesla banke. Postupak je pokrenut zbog povrjede Zakona o sprječavanju sukoba interesa, odnosno njegova članka u kojem se navodi da dužnosnici ne mogu biti članovi upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava.

>>> Pupovac i SNV službeno tražili ukidanje tri udruge HOS-a u Zagrebu

Pupovcu je tada Povjerenstvo dalo rok od petnaest dana da dostavi očitovanje na navode iz obrazloženja odluke o pokretanju postupka. Iz medijskih objava, međutim, nije najjasnije kako je sve gurnuto dalje od javnosti, zaključuje piše Silvana Oruč Ivoš u Hrvatskom slovu.

 

Komentari

Komentari