Utorak, 21 siječnja, 2020

SIGURNOSNI PROPUST!? Primijećen nevjerojatan propust Kolindinih zaštitara

Tijekom boravka visokih državnih dužnosnika u Splitu novinari su zamijetili jednog pripadnika osiguranja koji je u rukama držao sako i kaput, te je tako hodao za predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, ministrom uprave Lovrom Kuščevićem i drugim visokim dužnosnicima. Svi su ga prisutni zamijetili jer je u uhu imao prepoznatljivu bijelu “bubu”.

Odmah se samo od sebe nametnulo pitanje: kako bi reagirao da je netko kojim slučajem pokušao napasti predsjednicu ili ministra? Naime, u incidentnim situacijama, objašnjavaju nam stručnjaci za sigurnost, najvažnija je brzina, jer sekunde i brza reakcija spašavaju živote, a kaput i sako u ruci zasigurno ometaju osobu da adekvatno štiti dužnosnike, javlja slobodna dalmacija

U RH tjelohranitelji koji se nalaze u državnoj službi djeluju u okviru posebne Uprave za poslove sigurnosti pri Ravnateljstvu policije, stoga smo im poslali pitanja uz fotografije na kojima se vidi kako pripadnik osiguranja u blizini predsjednice i ministara drži smeđi sako i tamni kaput.

– U određenim okolnostima zbog sigurnosnih razloga uobičajena je praksa da službenici sigurnosti privremeno preuzmu osobne stvari ili druge predmete štićenih osoba i na primjeren se način brinu o njima do pogodnog trenutka predaje službenicima protokola ili drugim suradnicima. Ukazujemo na činjenicu da se u vrijeme nastanka fotografija policijski službenik nije nalazio u prvom prstenu neposrednog osiguranja štićene osobe – odgovorili su nam u MUP-u.

Međutim, prema fotografiji jednog lokalnog portala, i tjelohranitelji u prvom prstenu nosili su sakoe dužnosnika, a kako su nam rekle osobe koje su se tog dana zatekle na Peristilu, držanje kaputa nije bilo baš “privremeno”. Naime, tjelohranitelji su nosili kapute i sakoe na Peristilu te na još nekoliko lokacija, dakle ukupno nekoliko sati.

Jedan zaštitar, bivši MUP-ovac, koji se bavi čuvanjem osoba, a jedno je vrijeme čuvao i utjecajne političare, kaže:

– Pitam ja vas što bi se dogodilo da netko predsjednicu želi napasti, a to tek uoči osoba koja nije u prvom prstenu. Što bi on trebao učiniti? Dok on reagira i baci te kapute iz ruku, te izvadi pištolj, već može biti kasno. Slažem se s MUP-om, uobičajeno je da se pridrži kaput, ali ne i da pripadnik osiguranja konstantno nosi stvari dužnosnika i tako hoda za njim. Nije on vješalica. U poslu osiguravanja osoba nisu nas učili kako nositi torbe, vrećice, kapute, sakoe… Već sam i za vrijeme prethodnih vlada imao prilike vidjeti da ljudi iz osiguranja ministara i ministrica nose vrećice iz trgovina, torbe ministrica i tko zna što još. Ne krivim ja svoje kolege, nego bi se ministri trebali naučiti pristojnosti i ne tražiti takvo što. Naime, rijetko će koji pripadnik osiguranja odbiti zamolbu da nosi kaput, iako je svjestan da mu to otežava posao, posebno jer su zimski kaputi teški. Nije ih problem kratko držati u rukama, ali ako hodate sat vremena za nekim i nosite dva tuđa kaputa, to može biti itekakav sigurnosni problem.

Rajko Bačnar predsjednik je hrvatskog ogranka Međunarodne tjelohraniteljske asocijacije (International Bodyguard Association – IBA), a u svojoj je karijeri čuvao i Billa Gatesa, kao i Georgea Sorosa kad je došao u posjet predsjedniku Ivi Josipoviću.

– Načelno govoreći, tjelohranitelj uvijek mora imati slobodne ruke. To je pisani i nepisani zakon naše struke. Tjelohranitelj ne nosi kovčege, kapute ni torbe, u protokolu treba dogovoriti tko će to nositi. Tjelohranitelj mora biti uz štićenu osobu i ništa mu ne smije odvlačiti pažnju, javlja slobodna dalmacija


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> MAMIĆ UHVAĆEN U ZANIMLJIVOM DRUŠTVU! Nećete vjerovati koji je slavni Srbin posjetio Zdravka u Međugorju
>>> Rijetka i opasna bolest stigla u Hrvatsku: sa životinja se širi na ljude
>>> Pervan otkrio kako je reagirao kada je vidio da mu kći nosi majicu s ‘dva tipa s rogovima’
>>> MIŠIĆI, KALAŠNJIKOVI, DROGA I DŽIPOVI: Registrirani su kao ‘udruga za borilačke sportove’, a zapravo se radi o bandi povezanoj s mafijom
>>> NIJEMCI SE UROTILI PROTIV KOVAČA: Objavili što će mu presuditi i ime nasljednika, oglasio se i Rummenigge
>>> Obračun Rakitića s medijskim napisima: “Zanima me hoćete li sada prestati izmišljati”
Komentari

Komentari