Petak, 5 lipnja, 2020

Samo za hrabre: Otkrijte što sve Google zna i misli o vama

Poznajete li nekoga tko ne koristi Google, barem tražilicu? Svi mi, koristeći Gmail, tražilicu, Google Drive i slične alate dobivamo odlične besplatne aplikacije, a zauzvrat Googleu dajemo podatke o sebi – svojim navikama, sklonostima, lokacijama kako bi nam Google kroz svoju oglašivačku mrežu servirao oglase za ono što nas zanima.

A ako vas zanima što sve Google zna o vama – ili misli da zna – provjerite sljedećih šest linkova:

1. Interesi

Prema podacima koje ste ispunili kod otvaranja računa na Googleu, ali i prema tome što pretražujete, koje web stranice posjećujete, na koje oglase klikate… Google stvara vaš profil za oglašivače – kojeg ste spola, koliko imate godina, što vas zanima, gdje živite, koje jezike govorite. Ovdje možete provjeriti i promijeniti kako vas vidi Google.

2. Lokacije

Ako koristite pametni telefon s operacijskim sustavom Android, znajte da on pamti gdje ste sve bili, kojom ste se brzinom kretali…Ovdje možete vidjeti povijest svojih lokacija.

3. Pretraživanja

Vjerojatno se ni vi ne sjećate što ste sve i koga pretraživali na Googleu, ali Google to dobro zna. Provjerite ovdje povijest pretraživanja.

4. Uređaji

Google, naravno, zna i s kojih sve uređaja pristupate svom računu, a na ovom linku i vi možete saznati koji su se sve uređaji prijavili na vaš Google račun. To može biti korisno ako sumnjate na zlouporabu ili da vam je netko provalio u račun.

5. Aplikacije i ekstenzije

Na ovom linku provjerite kojim ste sve aplikacijama i ekstenzijama za internet preglednik dopustili pristup informacijama.

6. Izvoz podataka

Sve vaše podatke Google vam nudi ‘za van’. Ako mijenjate računalo ili zbog bilo kojeg drugog razloga imate potrebu izvesti svoje podatke o računu, bookmarkove, kontakte, chatove…kliknite na Googleov Takeout.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> VIDEO – Jedinstvena snimka pogotka srbijanskog tenka od Andrije Andabaka u Nuštru
>>> Pogledajte što su našli na dnu misterioznog kratera u Sibiru
>>> ŠOK ZA KOLINDU I MILANOVIĆA! Otpisani ‘antifašist, demokrat i liberal’ kandidirati će se za predsjednika?
>>> Američka povjesničarka otkriva Hrvatima: Zbog ovog vam se divi cijeli svijet!
Komentari

Komentari