Srijeda, 12 kolovoza, 2020

RADNICI IZ INDIJE OTKRIVAJU KAKO IM JE RADITI I ŽIVJETI U HRVATSKOJ: Prezadovoljni su, ali jedna stvar im ipak ne paše

“Nema dovoljno radne snage na tržištu. Pogotovo ne za našu vrstu posla. I jednostavno smo se morali odlučiti da potražimo ljude van granica Hrvatske”, kazao je Daniel Krezić, vlasnik građevinske tvrtke

Zahvaljujući uvozu radne snage, mnogobrojni Indijci rade na hrvatskom gradilištima. A neki od njih rade u jednoj zagrebačkoj građevinskoj tvrtki, piše RTL. Neki su po prvi putvidjeli more.

Hrvate su opisuju kao srdačne, a u Hrvatskoj im je toliko lijepo da žele dovesti i svoje obitelji.

“Zemlja je dobra. Posao je dobar”

Neki od radnika iz Indije toliko su se udomaćili da već imaju nadimke kao što su Gogo, Jura, Bobi i Beli, a u Hrvatsku su došli kako bi zarađivali više od 250 eura koliko su dobivali u Indiji.

“Nadimak mi je Gogo u Hrvatskoj. U Indiji je Gudu. A zovem se Ravindra”, kazao je Ravindra Chuahan.

“Zemlja je dobra. Posao je dobar. Radimo s dobrim ljudima. Našao sam prijatelje ovdje,” izjavio je jedan od radnika.

Nakon što dvije godine nije mogao naći radnike, vlasnik zagrebačke građevinske tvrtke kontaktirao je posrednika u Indiji.

“Nema dovoljno radne snage na tržištu. Pogotovo ne za našu vrstu posla. I jednostavno smo se morali odlučiti da potražimo ljude van granica Hrvatske”, kazao je Daniel Krezić, vlasnik građevinske tvrtke.

‘Naša hrana im je bljutava’

Pola zaposlenika tvrtke su stranci i potpuno su ravnopravni s hrvatskim radnicima. Poslodavac im plaća učenje hrvatskog jezika i brine da budu zadovoljni.

“Naša je hrana njima bljutava. Jednostavno nema dovoljno začina. Tako da smo sad tražili dozvolu od ministarstva da im uvezemo kuharicu. Tako da nam sljedeći tjedan dolazi gospođa Rabija koja će im kuhati. Oni su jako sretni”, rekao je Krezić.

Vlasnik tvrtke kaže kako su dobri i odani radnici i dovest će ih još.

Moraju biti veće da ga ne žuljaju

“Jura u životu nije cipele nosio. I onda kada smo naručivali njihovu radnu odjeću, pitam ga, Jura, koji je tvoj broj cipela? Kaže, 46. Visok je metar 70, to nema smisla. Ja ga pitam pa što će ti toliko velike cipele. A on da moraju biti veće jer će ga žuljat”, kazao je Krezić.

A neki od njih misle dovesti i svoje obitelji.

“Sviđaju mi se Hrvatice. Polako”, rekao je Gowtham J.S ‘Jure’ koji bi se trebao nagodinu oženiti.

Stranci u Hrvatskoj

U Hrvatskoj se ove godine može zaposliti 65.100 radnika, a upravo u graditeljstvu nedostaje najviše radne snage pa je za strance slobodno 17.800 radnih mjesta. Za potrebe turističke sezone koja je pred nama može se zaposliti 10.611 stranaca,  dok na strateški važnim projektima poput Pelješkog mosta – 1.500.

Prošle je godine u Hrvatskoj radilo skoro 30 tisuća radnika iz inozemstva.

Podaci MUP-a otkrivaju i da je iz ovogodišnje kvote za novo zapošljavanje od 50.100 dozvola za boravak i rad preostalo je 45.332 dozvola. Istovremeno, od 15 tisuća dozvola za produljenje preostalo je 14.075 dozvola.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Evo kako spasiti čovjeka od moždanog udara: Potrebna vam je samo jedna igla!
>>> OTKRIVEN RAZLOG ZBOG KOJEG JE 14-GODIŠNJAK IZBO MAJKU NOŽEM: Nakon napada nazvao oca i sve mu ispričao
>>> OTAC IZ PAKLA ZAKLAO OBITELJ PA SABLAZNIO OPROŠTAJNIM PISMOM: ‘Ne znam zašto sam bio tako normalan, a opet tako mračan’
>>> NOVA TEORIJA: Problem u BiH je što nema bošnjačkog entiteta
Komentari

Komentari