Petak, 29 svibnja, 2020

PUPOVAC SE SAD MIJEŠA I U GOSPODARSTVO: Vlada usvojila amandmane SDSS-a na Zakon o najmu stanova

Vlada je usvojila u izmijenjenom obliku amandamne SDSS-a na Zakon o najmu stanova, dok je amadmane oporbe ignorirala. Klub Neovisnih za Hrvatsku je podnio 30 amadmana koje možete vidjeti u privitku, a Zlatko Hasanbegović je izjavio da “zadržavanje odredbe o prvokupu ograničava prvo vlasnika i ide na njegovu štetu” i najavio ustavnu tužbu ako zakon prođe u sadašnjem obliku.

Predstavnik Vlade u četvrtak je u Saboru u nešto izmijenjenom obliku prihvatio sva tri amandmana koje je na izmjene Zakona o najmu stanova podnio SDSS, dok je odbio sve oporbene amandmane, odnosno saborskih klubova Živog zida i SNAGA-e, SDP-a i Neovisni za Hrvatsku.

SDSS u korist zaštićenih najmoprimaca, Nezavisni u korist vlasnika

Vladajući su prihvatili amandman SDSS-a kojim se predlaže da, ako jedinica lokalne samouprave ne raspolaže stambenim fondom ili sredstvima, obvezu prema zaštićenom najmoprimcu preuzima Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama.

Prihvaćen je i amandman po kojemu je za prijam zaštićenog najmoprimca u dom za starije i nemoćne osobe potrebno da iskaže svoju volju, kao i amandman kojim se dopunjuju završne odredbe zakona, kazao je državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir, prilikom izjašnjavanja o amandmanima.

Odbijeni su, pak, svi amandmani koje je podnio Klub Neovisni za Hrvatsku, među kojima su tražili da se vlasniku stana naknada do tržišne vrijednosti mora početi isplaćivati odmaha ne, kako je predloženo, kroz pet godina. Odbijen je i njihov amandman kojim su tražili ukidanje odredbe o pravu zaštićenih najmoprimaca na prvokup stana.

“Zadržavanje odredbe o prvokupu ograničava prvo vlasnika i ide na njegovu štetu“, kazao je zastupnik Zlatko Hasanbegović u ime tog kluba te najavio ustavnu tužnu vezano za to pitanje, prenosi narod

Odbijeni i Živi zid i Snaga

Odbijeni su i amandmani kluba Živog zida i SNAGA-e, kojim su se protivili povećanju stanarine i mogućnosti da se, kako je kazao Branimir Bunjac, “ljude baca na ulicu”.

Nisu prošli ni SDP-ovi amandmani kojima su, kako je pojasnio  Arsen Bauk, željeli zaštititi pravo najmoprimaca na dom, utvrditi visinu najamnine i ispraviti zakonodavne nedostatke.

Prema najavama iz krugova vladajućih, glasovanje o izmjenama Zakonu o najmu stanova vjerojatno će biti idućeg petka, zadnjeg dana rada Sabora prije ljetne stanke, nakon dodatnih pregovora, te kako neće biti trećeg čitanja već će prijedlog Vlada doraditi amandmanima.

Iz vladajuće većine nezadovoljan je Klub HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a koji je zatražio treće čitanje, tvrdeći da zakon nije dobro pripremljen, a kritikama se pridružio i SDSS koji je podršku uvjetovao prihvaćanjem amandmana.

Komentari

Komentari