Subota, 5 prosinca, 2020

PUPOVAC: “Razmišljamo kako zamijeniti sudjelovanje u vlasti s drugim aktivnostima”

Predsjednik SDSS-a, Milorad Pupovac, gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao završnicu kampanje za parlamentarne izbore koji će se u Hrvatskoj održati 5. srpnja 2020. godine.

Pupovac je uvjeren da će osvojiti tri mandata. “Radimo ono što je potrebno raditi”, kazao je, najavivši da će danas objaviti zadnji spot i poslati završne poruke biračima.

Što se protukandidata Srđana Milakovića tiče, Pupovac je rekao da nema razloga za strah. “Bez obzira koliko oni svoju politiku sveli na to da mi nismo uradili ovo ili ono, obzirom da oni nisu radili ništa, valjda im jedino preostaje da kažu da mi nismo radili ništa. Radimo s našim biračima, živimo s njima i dijelimo njihove muke”, rekao je Pupovac, dodavši da Milaković, kao i brojne druge opcije koje su se pojavile na izborima zapravo ne nude nikakve ideje ni rješenja, nego kampanju svode na to da optužuju druge.

“Ako kampanju svodite na to da optužujete nekoga da ništa nije radio, a ne nudite ideje, kojeg smisla ima slati poruke? Na osnovu čega će im ljudi vjerovati?”, upitao je Pupovac.

On će, rekao je u N1 studiju uživo, nastaviti borbu za tolerantnije, otvorenije i progresivnije društvo, kazavši da to nije samo potreba srpske manjine, nego i potreba cijele Hrvatske “koja se sapliće u politikama onih koji su netolerantni, koji vrlo često šire laži i obmane”.

Upitan hoće li i u kojoj Vladi sudjelovati, Pupovac je rekao da ima iskustvo sudjelovanja i u vladi Zorana Milanovića, kao i onoj Andreja Plenkovića te da to nije nimalo jednostavno. “Rijetko tko je bio predmetom napada zbog te minimalne participacije kao što smo to bili mi i trpio zbog toga što smo bili dio većine, i u slučaju Milanovića i u slučaju Plenkovića. Toliku vrstu antimanjinskih poruka, antimanjinske kampanje, toliku vrstu negativnih poruka koje se šalju što pripadnici srpske manjine sudjeluju u minimalnim količinama u vlasti, to je doista jedinstvena pojava ne samo u ovom dijelu Europe, nego u Europi općenito”, rekao je Pupovac.

Govoreći o mogućem budućem sudjelovanju u vladajućoj većini, Pupovac je rekao da će vidjeti kako će se postaviti oni koji osvoje većinu, dodavši da se sasvim sigurno neće povlačiti pred onima koji vode mrziteljsku kampanju. “Nećemo ulaziti u bilo kakve kombinacije kad je posrijedi vlast koja ne bi bila otvorena, koja ne bi bila u stanju rješavati naša pitanja. Kako će izgledati rezultat – to ćemo sačekati u nedjelju navečer pa ćemo vidjeti kakav će biti odnos snaga i to je u prvom redu naša pozicija. Mi imamo svoj sistem političkih vrijednosti i tog sistema ćemo se držati kad dođe na red pitanje hoćemo li ili nećemo participirati u vlasti i hoćemo li ili ne podržavati moguću vladajuću većinu”, rekao je.

Pupovac je ranije otklonio bilo kakvu mogućnost sudjelovanja u vlasti s opcijom Miroslava Škore, a upitan hoće li pristati biti dio vlasti u kojoj će također sudjelovati mogući članovi Domovinskog pokreta koji će pretrčati HDZ-u, Pupovac je rekao da iskustvo pretrčavanja kakvo je bilo u protekle četiri godine nije bilo dobro niti SDSS-u niti su za to imali razumijevanja. “To nas sigurno neće približiti, nego udaljiti od tih opcija”, rekao je Pupovac.

Upitan je li im itko sa Škorine liste prihvatljiv, Pupovac je rekao da oni ne proučavaju ljude ni s jedne liste, pa tako ni one s liste Domovinskog pokreta. “To je sve zasjenjeno ljudima koji su najglasniji i najbučniji”, rekao je.

“Imamo jasan sistem vrijednosti koji želimo da bude deklariran kao službena politika Republike Hrvatske, a službenu politiku promovira Vlada. Bez obzira participirali mi ili ne, mi ćemo ih iskazati i ostat će relevantni ne samo za nas, nego za hrvatsku politiku općenito, a što će se događati s pojedinim pokretima ili listama, mi o tome nećemo odlučivati ni sudjelovati, a nećemo ni zaključivati na osnovi mogućih kombinacija. Za nas je to daleka stvar i ne bismo trebali zaključivati o tome”, rekao je Pupovac.

Otkrio je i moguće buduće planove u politici.

“Cijena sudjelovanja u vlasti koju smo mi imali u vladama Milanovića i Plenkovića je bila previsoka i razmišljamo kako zamijeniti sudjelovanje u vlasti s nekim drugim političkim aktivnostima, jer u Hrvatskoj rastu snage koje smatraju da pripadnici nacionalnih manjina ne bi smjeli sudjelovati u političkom životu u Hrvatskoj”, rekao je Pupovac, ne htijući otkriti detalje takvih planova, kao ni na koji bi način politički djelovali, kad ne bi bili dio većine.

Komentari

Komentari