Utorak, 26 svibnja, 2020

Procurila cijela optužnica protiv Mamića

Bjegunac  Zdravko Mamić još uvijek se od presude o zatvorskoj kazni u trajanju od 6,5 godina za pljačku iz Dinama skriva u Međugorju.

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine zaprimilo je sredinom lipnja zahtjev hrvatskog Ministarstva pravosuđa za izručenje bivšeg Dinamova čelnika, koji će se proslijediti Sudu BiH na ocjenu postoji li temelj za njegovo izručenje.

Optužno vijeće 21. svibnja potvrdilo je drugu USKOK-ovu optužnicu protiv Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika koje Tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, klub Dinamo oštetili za oko 200 milijuna kuna, a protiv Zdravka Mamića tada je određen i istražni zatvor.

Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.

Objavljena cijela Mamićeva optužnica, sadrži 690 stranica

Većina kaznenih djela za koja je Mamić optužen počinjena su prije nego što su BiH i Hrvatska 2012. potpisale Sporazum o izručenju.  Portal Žurnal.info danas piše da bi upravo to mogla biti jedna od prepreka da se bivši izvršni direktor zagrebačkog kluba izruči Hrvatskoj koja je za njim raspisala međunarodnu tjeralicu.

Žurnal je objavio i kompletnu optužnicu protiv Mamića koju je USKOK podigao u srpnju 2017. godine, a koja je sastavni dio zahtjeva za njegovo izručenje. U pitanju je optužnica koja sadrži 690 stranica, a u kojoj je detaljno opisan kriminal koji je Mamić počinio u razdoblju od prosinca 2004. do kraja 2015. godine.

Mamić ucjenjivao hrvatske reprezentativce i marginalizirao igrače

USKOK-ovi svjedoci Šime Vrsaljko i njegov otac Mladen naveli su kako su tijekom 2009. potpisali prvi menadžerski ugovor s Mariom Mamićem o zastupanju igrača Šime Vrsaljka koji je u to vrijeme bio maloljetan. Naime, preko obiteljskog prijatelja Igora Mlinara poručeno im je da bi bilo dobro da, ako žele da Šime Vrsaljko nastavi dalje igrati u GNK Dinamu i ostvari nogometnu karijeru, potpišu menadžerski ugovor s Mariom Mamićem.

“Iako prvookrivljeni Zdravko Mamić koji je rukovodio radom GNK Dinamo nije izravno rekao da je potrebno da surađuju s okrivljenim Mariom Mamićem, to se podrazumijevalo jer je cijeli niz igrača, kako u GNK Dinamo tako i u NK Lokomotiva, imao zaključene ugovore s III okrivljenim Mariom Mamićem, a među kojima su bili i Dejan Lovren, Mateo Kovačić, Tin Jedvaj, Ivan Kelava i cijeli niz drugih igrača.

Naravno bilo je i onih igrača koji nisu željeli potpisati ugovore s III okrivljenim Mariom Mamićem, nakon čega bi bili marginalizirani i više nisu igrali za prvu momčad GNK Dinamo. Jedan od navedenih igrača bio je i igrač Andrej Kramarić koji je nakon što je odbio potpisati ugovor s III okrivljenim Mariom Mamićem prvo bio poslan u NK Lokomotiva, a nakon toga je upućen u NK Rijeka”, objašnjeno je između ostalog u optužnici USKOK-a.

Sve ovo je navedeno u dokumentaciji koja je dostavljena institucijama BiH, na osnovu koje bi Sud BiH trebao donijeti odluku jesu li ispunjeni uvjeti za Mamićevo izručenje Hrvatskoj.

Konačnu odluku o izručenju, naravno, donosi ministar pravde BiH, Josip Grubeša, koji ima diskretno pravo prilikom odlučivanja.

Cijelu optužnicu možete pročitati OVDJE./HMS/

Komentari

Komentari