Ponedjeljak, 30 studenoga, 2020

Problemi na Filozofskom fakultetu: bliže se izbori za dekana a kandidat samo jedan ?

Na posljednjoj sjednici Fakultetskoga vijeća Filozofskog fakulteta koja je održana 26. veljače 2020. odlučivalo se o tome kojim profesorima će se omogućiti kandidatura na nadolazećim izborima za dekana Filozofskog fakulteta. Predočene su dvije kandidature , jedna od prof. Marka Tadića s Odsjeka za lingvistiku i druga od prof. Nevena Jovanovića s Odsjeka za klasičnu filologiju. Fakultetsko vijeće je kandidaturu od Jovanovića prihvatilo sa 76 glasova za i 9 protiv, dok je Tadićeva kandidatura odbijena sa 30 glasova za, 55 glasova protiv i tri suzdržana, piše narod.hr

“Tadiću su članovi Vijeća zamjerali što je za vrijeme krize upravljanja Fakultetom bio među predstavnicima Filozofskog u Senatu Sveučilišta te glasao za po fakultet loše odluke. Također, smetalo im je i što nije predstavio prodekansku ekipu. Jovanović se, s druge strane, istaknuo u prosvjedima 2016. protiv sklapanja spornih ugovora s Katoličkim-bogoslovnim fakultetom te tadašnjeg dekana Vlatka Previšića.” Srednja.hr

Razlog zbog kojeg je Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta odlučilo odbaciti Tadićevu kandidaturu možda je bio argumentiran iako bi uz pretpostavku mjerodavnosti gore navedenog citata moglo zaključiti kako je odluka bila motivirana ideološkom pripadnošću pojedinih članova Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta, a ne isključivo kvalitetom priložene kandidature koja je odbijena.

Nameće se pitanje, je li ovakav čin demokratski i etički opravdan ? Koliko su mjerodavni izbori u kojima se dozvoli prisutnost samo jednog kandidata ?

Sveučilište je na ovo reagiralo i 28. Travnja 2020. Senat Sveučilišta u Zagrebu na prijedlog rektora Damir Boras izglasalo uskraćivanje suglasnosti na prijedlog programa rada kandidata za dekana Filozofskog fakulteta.

Dobar dio masovnih hrvatskih medija je ovu vijest prenio, ali uglavnom se retorički pritisak stavlja na rektora Borasa, kao da je on glavni krivac u ovoj priči. Je li to stvarno tako, zaključite sami.

Nedavno je na raznim društvenim mrežama osvanula i online peticija kojom se poziva rektora Borasa na ostavku, jer je navodno njegov čin uskraćivanja suglasnosti na program jedinog kandidata za dekana Filozofskog fakulteta, Jovanovića, bio “nedemokratski postupak”. Koja je točna definicija pojma “demokracije” u očima autora peticije, teško je reći, ali može se naslutiti da su mu pojmovno bliže one “demokracije” gdje se zna tko je pobjednik na izborima još dok se predaju kandidature.

Autor: Based Croat/Priznajem.hr

Komentari

Komentari