Ponedjeljak, 10 kolovoza, 2020

PRIZNAJMO ISTINU: U institucijama RH rade srbočetnici koji su provodili agresiju i sudjelovali u rušenju ustavno-pravnog poretka RH

U prisustvu obitelji pok. Frane Jurića Arambašića, branitelja Kijeva i načelnice Kijeva gđe Lidije Slavić HDLSKL SDŽ položilo je vijence i zapalilo svijeće te smo uz fra. Ivana Buljevića izmolili odriješenje na spomen obilježju, odnosno na mjestu stradavanja pok. Frane Jurića Arambašića.

Isto tako održana je sveta Misa za sve stradale branitelje i mještane Kijeva u Domovinskom ratu.

Proteklo je dugih 26 godina od pada Kijeva te ovom prigodom Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora SDŽ u sklopu svog programa “Da se ne zaboravi” – Putevima ponosa, a u suradnji s braniteljskim udrugama Kijeva danas obilježava 26. godišnjicu sjećanja na prvu žrtvu u obrani Kijeva pok. Franu Jurića Arambašića kao i veliko stradavnje civila i zarobljavanje 70 pripadnika hrvatske vojske i policije od čega je bilo 37 pripadnika 4. GBR koji su nakon zarobljavanja odvedeni u logore, a još 2 branitelja su poginula, upozorava predsjednik splitske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, Ivan Turudić.

Mještani hrvatskog sela Kijeva, samo mjesto i malobrojni hrvatski branitelji koje su junački branili Kijevo iako slabo naoružani i opremljeni, osjetili su svu težinu divljačke agresije Jugoslavenske armije i srbočetnika.

Nakon pada Kijeva, srbočetnici su barbarski, do temelja, eksplozivom srušili župnu crkvu Sv. Mihovila, selo je opljačkano pa spaljeno, a mnogi hrvatski branitelji i civili odvedeni u logore na područje grada Knina gdje su proživljavali razna psihofizička mučenja, kako od pripadnika Mladićevih snaga, tako još vise od Martićeve milicije kod kojih su utamničeni u logorima smrti (stara bolnica, tvrđava, južni logor, policijska postaja).

Malo selo je poslužilo JNA i srbočetnicima kao ogledni primjer provođenja etničkog čišćenja,spaljene zemlje,a jedanaest ( 11 ) mještana Kijeva je na svojim pragovima nažalost mučki likvidirano pri samom “ČIŠĆENJU” sela, te nije dočekalo VRO “ Oluja “ kojom je oslobođeno i Kijevo, te stvorena slobodna i neovisna RH.

Rezultat etničkog čišćenja ovog dijela lijepe naše vidi se kroz surove brojke, a one nam govore : u čisto hrvatskom selu Kijevu do Domovinskog rata je živjelo po popisu iz 1991. god. 1261 stanovnik, a po popisu iz 2011. god. samo 417 stanovnika.

Obzirom da žrtve i obitelji žrtava ni nakon 26 godina nisu dočekale pravdu jer zločinci nisu procesuirani, a te iste zločince Srbija skriva i ne želi ih izručiti ni procesuirati, dok s druge strane hrvatske institucije opterećene prošlošću pojedinaca koje ih predstavljaju (u najmanju ruku nečistom savješću iz vremena ex Jugoslavije), ne znaju, ne žele ili neće iste progoniti i procesuirati, a s druge strane u istim institucijama RH rade i djeluju srbočetnici koji su provodili agresiju i aktivno sudjelovali u rušenju ustavno pravnog poretka RH (županijski i gradski vijećnici, odvjetnici, dožupani, pravosudni djelatnici, policajci…), nije ni za očekivati provođenje i primjenu zakona i sankcioniranje odgovornih za ratne zločine.
Vjerujemo da zbog svih devijacija u hrvatskom društvu bi bilo opće prihvatljivo da se institucije RH u ime hrvatskog naroda ispričaju svim Srbima i cijelom svijetu za sve zločine koje su nam počinili JNA, Srbija i četnici.

S toga mi logoraši u sklopu incijative “I¨m sorry” zbog svega gore navedenog imamo potrebu ispričati se :

1. Oprostite što živimo na ovim prostorima i što se zovemo Hrvati
2. Oprostite jer ste nas napali i rušili Ustavno pravni poredak RH
3. Oprostite što ste počinili ratnu štetu – (prema podacima Državne revizije za popis i procjenu ratne štete izravna ratna šteta u Hrvatskoj u razdoblju od1990. do 1999. iznosila je 236 milijardi kuna što je bilo 65 milijardi DM, danas oko 32 milijarde eura )
4. Oprostite što ste nas ubijali (15.970 ubijenih prema gosp. Draženu Živiću, znanstvenom suradniku Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar”, od čega je više od polovice civila što dokazuje genocidne namjere agresora)
5. Oprostite što ste nas utamničili (preko 30.000 logoraša)
6. Oprostite što ste nas mučili
7. Oprostite što ste nas silovali
8. Oprostite što smo bili ” Za domovinu spremni”
9. Oprostite za Srebrenicu
10. Oprostite za rat i zločine na Kosovu
11. Oprostite za rat u Republici Sloveniji
12. Oprostite za……..WE ARE SORRY……

Da, želimo se ispričati cijelom svijetu za sve zločine od Vukovara, Dalja, Lovasa, Berka, Erduta, Tovarnika, Joševice, Baćina, Široke Kule, Nadina, Škabrnje i svih ostalih stratišta koje su počinili Srbija, JNA i četničke jedinice nad hrvatskim narodom i svim nesrpskim narodima na području ex Jugoslavije.

I na kraju još jednom svima isprika: WE APOLOGISE FOR EVERY CRIME COMMITTED IN CROATIA AT DOMOVINSKI RAT BY SERBIA, ČETNICS AND YUGOSLAV NATIONAL ARMY.

S poštovanjem,

Predsjednik

Ivan Turudić

Komentari

Komentari