Ponedjeljak, 25 svibnja, 2020

Prije 26 godina u BiH je ubijeno osmero hrvatske djece. Još nema kazni

ŠETNJOM, molitvom, paljenjem svijeća i antiratnom kazališnom predstavom je obilježeno 26 godina od pogibije osmero djece i ranjavanja još šestero u hrvatskoj enklavi u Vitezu u središnjoj Bosni, ubijenih projektilom, za što još nitko nije odgovarao.

Pod geslom “Šetnja za prekinutu mladost”, članovi obitelji žrtava, mladi te drugi Vitežani okupili su se na Gradskom trgu i pješice stigli do spomen-obilježja “Osmica” za žrtve eksplozije minobacačkog projektila ispaljenog s položaja bošnjačke Armije BiH.

Kod spomen-obilježja zapalili su svijeće, pomolili se i prisjetili zločina u kojemu je život 10. lipnja 1993. godine izgubilo osmero djece dok su se igrala, a još šest je ranjeno, izvijestio je organizacijski odbor.

U objavi odbor navodi da je cilj okupljanja očuvati trajno sjećanje na nevine žrtve i svu drugu djecu stradalu u Domovinskom ratu te poslati poruku da za ovaj zločin, kao i za brojne druge nad Hrvatima Bosne i Hercegovine, gotovo nitko nije odgovarao.

Prikazana je predstava

Uoči šetnje u kazališnoj dvorani u Vitezu prikazana je predstava kazališta iz Kaštela u Hrvatskoj pod nazivom “Brod”. Ta antiratna predstava je posvećena svoj ubijenoj djeci u Domovinskom ratu, ali i svoj djeci svijeta koja su žrtve ratova, a umiru ne dovršivši svoje igre.

“Pokazali smo da naše sjećanje ne blijedi, naše uspomene su iz dana u dan jače, a želje za procesuiranjem odgovornih neće nestati dok postoji i posljednji zločin koji je nekažnjen. Djeca nisu kriva ni zašto, zaslužuju poseban pijetet i istinu o stradanju”, poručili su organizatori šetnje u Vitezu.

14 djece se igralo kad je pao projektil

U eksploziji minobacačkog projektila 10. lipnja 1993. godine, koji je pao samo nekoliko metara od klupe na kojoj je bilo 14 djece u igri, na licu mjesta poginulo je petero. Troje je podleglo ranama u improviziranoj bolnici u Novoj Biloj. Ostalih šestero djece je ranjeno.

Najmlađa žrtva Augustina Grebenar imala je devet godina, a najstarija Sanja Garić navršila je 18 godina. Hina


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> (VIDEO): Je li ovo moguće? General Hrvatske vojske s Niškim specijalcima pozdravlja “Za otadžbinu!”
>>> Livaković nakon pobjede nad Walesom proživljavao pravu muku, a izbornika Dalića stavio u problem
>>> Veća skupina noćas napala Darka Kovačevića Daruvarca, policija istražuje
>>> IVAN PERNAR OSNIVA NOVU STRANKU: Izabrao je ime kakvo nitko ne bi očekivao, obožavatelji podijeljeni
Komentari

Komentari