Srijeda, 30 rujna, 2020

Povjerenstvo se posvađalo pa zaključilo: Plenković nije djelovao savjesno i transparentno!

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas je odlučilo da je premijer Andrej Plenković povrijedio načelo djelovanja, odnosno da je propustio djelovati transparentno i savjesno time što je propustio deklarirati svoju kumsku povezanost s Igorom Pokazom kad ga je predlagao za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Član povjerenstva Davorin Ivanjek, koji je izlagao predmet, rekao je na sjednici kako smatra da je došlo do povrede i propusta nesavjesnog i netransparentnog postupanja, no druga članica Aleksandra Jozić-Ileković smatrala je da nije bilo povrede i dala je protuprijedlog, nakon čega je uslijedila prepirka

Ivanjek je rekao kako zadržava pravo da predloži da Povjerenstvo ostane kod prvotnog stava da se dužnosnik nije mogao izuzeti, ali je dodao da se postavlja pitanje znači li sama okolnost da se ne može izuzeti i delegirati da automatski ne treba ni deklarirati tu osobnu povezanost.

– Mislim da ne – rekao je Ivanjek. – U takvoj situaciji moglo se primijeniti pravilo deklaracije povezanosti – dodao je.

Aleksandra Jozić-Ileković, koja je dala protuprijedlog, rekla je između ostalog da je Pokaz karijerni diplomat i da Plenković nije jedina osoba koja je imenovala Pokaza, već se radi o cijelom procesu, koji je, što je istaknula kao vrlo važno, bio tajan za javnost.

– Ne vidim cilj i svrhu takve deklaracije kad je on već imenovan, dakle post festum – rekla je Jozić-Ileković. Ivanjek je rekao kako javnost, naravno, neće propitivati imenovanja prije nego što se za nju sazna.

– Ako kolegica smatra da je post festum prekasno, je li trebao deklarirati tijekom postupka imenovanja ovim tijelima koja su sudjelovala? Ako se radi o karijernom diplomatu, što Povjerenstvo nije sporilo, bi li da se radi o nećaku, bratu, supruzi dužnosnika bilo nepotrebno da se deklarira i objasni da se mora sudjelovati u postupku zbog ustavnih prerogativa, nego da se kaže da je vrlo stručan? – rekao je Ivanjek, dodajući da bi to moglo otvoriti Pandorinu kutiju.

Tatijana Vučetić rekla je kako se ovdje radi o povredi načela djelovanja, da nitko ne spori stručnost veleposlanika, ali da premijer svojim ponašanjem mora pokazivati najviši standard.

– Najdemokratičnije je i najbolje da dužnosnik, kad ima neku dilemu, mora reći javnosti. Okrenuli ste teze – rekla je kolegici. – Radi se o situaciji koju je trebao jednostavno deklarirati. I ništa drugo – dodala je.

Postupak protiv Plenkovića Povjerenstvo je pokrenulo 23. studenoga prošle godine jer nije obavijestio članove Vlade, predsjednicu i članove saborskog Odbora za vanjsku politiku i javnost da mu je Igor Pokaz, kojeg je predložio za veleposlanika, vjenčani kum. Plenković je tada izjavio da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa neargumentirano i nepotrebno protiv njega pokrenulo postupak te istaknuo kako se premijer ne može izuzeti pri imenovanju diplomata.

“Svi zakonski propisi koji reguliraju imenovanja i postavljanja šefova diplomatskih misija i konzularnih ureda ne predviđaju u bilo kojoj varijanti izuzeće onoga tko obnaša dužnost predsjednika Vlade. Dakle, zakonski se nije moguće izuzeti”, izjavio je. U obranu premijera stalo je tada i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova navodeći da Plenković nije predložio Pokaza niti se mogao izuzeti iz postupka imenovanja, u kojem još sudjeluju predsjednica Republike, Vlada i saborski Odbor za vanjske poslove. “Svesti njegovo imenovanje na osobna poznanstva značilo bi negiranje i obezvrjeđivanje njegovih profesionalnih zasluga”, priopćilo je Ministarstvo.

Zapošljavanje premijerova šogora također na dnevnom redu 

Povjerenstvo će na istoj sjednici također odlučiti hoće li protiv premijera pokrenuti postupak vezano za zapošljavanje njegova šogora na mjesto direktora u zračnoj luci Dubrovnik. Povjerenstvo će pritom odlučivati koja je bila Plenkovićeva uloga u tome. Povjerenstvo bi također trebalo donijeti odluku o pokretanju ili nepokretanju postupka protiv Lovre Kuščevića, Marijana Kustića i drugih dužnosnika.

Komentari

Komentari