Petak, 4 prosinca, 2020

PLJAČKAJU NAROD I NIJE IM DOSTA Kovačević: “Čuda bi radili da je pretplata 96 kuna”, Maja Sever: “Bravo šefe, samo tako”

Programsko vijeće HRT-a u ponedjeljak je odgodilo izbor predsjednika za iduću sjednicu zakazanu za 27. siječnja, a raspravilo je i program rada HRT-a za 2020. ne usvojivši pritom zaključak da o tom programu daju pozitivno mišljenje.

Izbor predsjednika Programskog vijeća odgođen je nakon što na posljednjoj sjednici, polovicom studenoga, članovi Vijeća ni u četiri kruga glasovanja nisu uspjeli izabrati predsjednika budući da ni jedan od kandidata nije imao potrebnu natpolovičnu većinu od šest glasova. Programsko vijeće koje trenutačno ima devet članova, iako je zakonski propisano njih jedanaest, u ponedjeljak je raspravljalo i o programu rada javne radiotelevizije za iduću godinu. No, za predloženi zaključak da se tom programu da ‘pozitivno mišljenje uz preporuku da se uvrste primjedbe Programskog vijeća’ bilo je samo pet članova, dok ih je tri bilo suzdržano.

Program rada HRT-a za iduću godinu predstavilo je vodstvo javne radiotelevizije koje je istaknulo kako su najvažniji projekti praćenje predsjedanja Hrvatske Vijećem EU, Europske prijestolnice kulture 2020. u Rijeci, EURO i Olimpijske igre u Tokiju. Tijekom rasprave o planiranom radu HRT-a, ali i provedbi ugovornih programskih obaveza HRT-a članovi Programskog vijeća iznijeli su brojne primjedbe ponajviše na informativni program, nabavu i izbor sadržaja iz vanjske produkcije, ali i rad lokalnih centara HRT-a.

Nedavno izabrani član Programskog vijeća iz redova zaposlenika HRT-a Stipe Alfier oštro je kritizirao programsko vodstvo javne radiotelevizije navodeći pritom, kako je kazao, nedavno izbjegavanje glavnih tema u informativnom programu – pitanje navodnih malverzacija u organizaciji zagrebačkog Adventa i neizvještavanje o prometnoj nezgodi tijekom kampanje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Rukovoditeljica Odjela Informativnog medijskog servisa (IMS) HTV-a Katarina Periša Čakarun odbacila je Alfierove navode o izbjegavanju tih tema, a glavni urednik svih televizijskih programa HTV-a Bruno Kovačević naglasio je da ima daljnjeg prostora za unapređenje programa u skladu s programskim obavezama utvrđenih Zakonom o HRT-u i Ugovorom između HRT-a i Vlade.

– Nije da nedostaju ideje i da ljudi nisu kreativni. Nemojte zaboraviti da nam je pristojba u posljednjih devet godina 80 kuna. Po izračunu da ona može biti i do 1,5 posto prosječne hrvatske plaće, ona bi mogla iznositi i 96 kuna. Mi bismo sa 16 kuna razlike napravili čuda – rekao je Kovačević.

Na to je na facebooku reagirala ekstremistička ljevičarska novinarka i aktivistica Maja Sever, uvlačenjem svom šefu: “Ponosna na urednika! Samo tako šefe! Idemo po 96!”

Komentari

Komentari