Subota, 28 ožujka, 2020

PLENKOVIĆ ZAPRIJETIO PENAVI: ‘Prosvjed je njegov odabir i on će s tim živjeti, ali i snositi posljedice’

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava najavio je prosvjed u Vukovaru zbog nerješavanja ratnih zločina

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao  je u nedjelju u Vinkovcima kako je javni interes i interes države da se procesuiraju ratni zločini. “Tu je bilo napretka i pred hrvatskim sudovima i pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju, a neki procesi su se vodili i pred sudovima u Srbiji”, ocijenio je Plenković na pitanje novinara o prosvjedu u Vukovaru koji je inicirao vukovarski gradonačelnik Ivan Penava nezadovoljan sporim rješavanjem pitanja nestalih i suđenjima za ratne zločine..

“Ovaj poticaj koji je dao gradonačelnik dolazi prije svega od njega koji je u svakodnevnom kontaktu s onima koji su izgubili svoje najmilije i koji i dalje osjećaju posljedice velikosrpske Miloševićevske agresije na Hrvatsku”, rekao je Plenković. Podsjetio je kako je MUP osnovao posebnu radnu skupinu koja se bavi ratnim zločinima i koja, kako je ustvrdio, ostvaruje napredak, a i Vlada je, kazao je, ispunila gotovo sva predizborna obećanja kada je riječ o domovinskoj sigurnosti, braniteljima, Hrvatskoj vojsci i policiji.

“Pogledajte proračun Ministarstva branitelja, Zakon o pravima hrvatskih branitelja, sve što smo učinili na jačanju sposobnosti Hrvatske vojske i sve što policija radi na zaštiti granica, modernizaciji i opremi. To je tema na kojoj su naša postignuća izuzetno snažna, a upućivati na političku razinu ono što je, po mom dubokom uvjerenju, posao državnog odvjetništva, policije, to je možda slati poruku na krivog adresara”, poručio je Plenković.

Vukovarski prosvjed

Na pitanje novinara boji li se da se vukovarski prosvjed ne pretvori u prosvjed protiv njega i Vlade, Plenković je rekao kako je sigurno da će na skupu bili više političkih snaga te kako većina aktera koji su već unaprijed podržali ideju prosvjeda “svojim drugim aktivnostima jasno identificira svoje političke ciljeve” te poručio kako međutim za Vladu to nije problem, prenosi danas.hr

“S druge stranke, što se tiče karaktera samog najavljenog prosvjeda, ovoga izvornoga što bi Ivan, moj prijatelj i gradonačelnik htio i onoga što druge političke ili druge snage u Hrvatskoj žele, da se taj prosvjed kidnapira od izvorne ideje i pretvori u drugu priču, to je politički rizik”, ocijenio je Plenković.

‘To je njegov politički put’

Odgovarajući na pitanje jesu li Vlada i HDZ mogli utjecati na ne održavanje prosvjeda i uvjeriti gradonačelnika Penavu da odustane od njega, Plenković je ustvrdio kako je, kada netko izađe s takvom inicijativom, jako teško ići nazad. “Svatko snosi posljedice svoga političkog odabira. Ovo je bio njegov politički odabir i on će živjeti s njim”, kazao je premijer Andrej Plenković.

Novinare je zanimalo i je su li mu partneri u Vladi kazali zašto osnivaju izborne stožere, na što je Plenković odgovorio potvrdno rekavši kako su jedan od razloga za to EU izbori iduće godine poručivši da “što se tiče ovih drugih izbora” – HDZ je spreman za sve scenarije, “pa ako treba i sutra”. Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Vinkovcima je bio nazočan svečanom mimohodu sudionika i reviji konjskih zaprega 53.Vinkovačkih jeseni.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> Zašto je Tito potrošio milijarde na bunkere i tunele ispod Paklenice – tajna o kojoj se moralo šutjeti?

>>> Moćna biljka za koju nikada nebi rekli da vam može pomoći u oslobađanju stresa za manje od 5 minuta

>>> OTKRILI TAJNI PROJEKT? ‘Srpski i hrvatski povjesničari mijenjaju povijest, a ovi Hrvati sudjeluju u tome’

Komentari

Komentari