Nedjelja, 31 svibnja, 2020

PLENKOVIĆ ZABRANIO MAJICU HOS: Sami pripadnica HOS će morati tražiti dopuštenje policije za nošenje uniforme

Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima završilo je u srijedu rad i preporučilo sankcioniranje simbola totalitarnih režima, ali i iznimku da se pozdrav “Za dom spremni”, može koristiti u komemorativne svrhe uz prethodno dopuštenje policije, rečeno je na konferenciji za tisak u Vladi.

U praktičkom smislu to jednostavno znači da će se stare uniforme, odnosno da će samo članovi postrojbe HOS moći nositi svoje ratne uniforme na obljetnicama vezanih uz Domovinski rat ali da će čak i oni biti sankcionirani ako ih nose mimo obljetnice u kojoj je poginuo pripadnik HOS. Pojavljivanje na takvim skupovima biti će moguće samo uz prethodno odobrenje policije. Nadalje to bi značilo da su majice koje često mladi nose i tako odavanju počast HOSu u svakoj pa i takvoj prilici biti zabranjene. 

Premijer Andrej Plenković zahvalio je članovima Vijeća koje je, kako je kazao, dalo odgovore na sva pitanja koja su im postavljena, “što se do sada nije dogodilo”.

Rad ovog Vijeća postupno će dovesti do smanjivanja tenzija i podjela koje smo imali posljednjih godina. Mislim da smo cilj ostvarili. Tekst dokumenta vrlo jasno reflektira realno raspoloženje u RH i očekujem da ove preporuke budu osnovne smjernice za daljnji zakonodavni rad, ali iza spuštanje tenzija u društvu, kazao je  Plenković.

Postavlja se pitanje kako to policija misli uhititi 50 000 ljudi na koncertu Thompsona za Dan pobjede ? Kako to policija misli izdvajati pojedinačno osobe sa HOSovim simbolima iz Vukovarske kolone sjećanja ? Kako to policija misli oteti barjak HOS od 10 000 navijača na utakmici ? Zar će to dovesti do smirivanja tenzija, takav jedan sramotan pokušaj policije da izazove praktički kaos na sličnim događanjima ? Premijer živi u nekakvoj iluziji.

“Budući da je rad ovog Vijeća bio usko povezan i s postavljanjem HOS-ove ploče u Jasenovcu, čiji je pozdrav suprotan Ustavu RH, to je Vijeće jasno reklo u svojim preporukama, ali se može koristiti iznimno uz prethodno dopuštenje”, rekao je Plenković.

“Taj se pozdrav može iznimno koristiti samo na grbu HOS-a”, rekao je Kusić. “To je jedna službena tolerancija, koja je sad naslijeđena i koja se striktno regulirano može tolerirati”, kazao je.

Preporuke idu da ona obilježja koja se mogu provesti kroz Ustav, mogu se provesti pod regulativu zakonskim aktima, ako do tih situacija dođe. To je striktno vezano uz komemoracije i one pripadnike tih jedinica koji su poginuli ili stradali s tim simbolima, a ne široke manifestacije, kazao je Kusić.

Što drugim riječima zapravo poziva da oznaka HOSa nema što tražiti na proslavi Dana pobjede.

Kusić je kazao da crvena zvijezda i komunistički simboli nisu sporni, s tim da su oni bili dvoznačni. Oni imaju i pozitivnu i negativnu konotaciju. Dio koji se odnosi na antifašističku borbu i Drugi svjetski rat je nesporan. No ako se radi o promoviranju mržnje i nasilja, on može potpasti pod regulativu, zakonodavac može to urediti zakonskim aktima ukoliko do tih situacija dođe, kazao je Kusić.

Evo par uskoro zabranjenih slika

Komentari

Komentari