Četvrtak, 4 lipnja, 2020

Plenković na odmoru: Ljetuje li državni vrh jeftinije od građana?

Andrej Plenković odmara se u državnom objektu i za to ne plaća ništa, odnosno mora platiti samo ono što pojede i popije. U nekoj od rezidencijalnih vila boravak bi plaćao čak 10.000 kuna dnevno. I opet se ističe kako Plenković sam kupuje “spežu”, a troškovi su “nula kuna” – “za razliku od prethodnika”.

Ako naruči hranu i piće dok boravi u MUP-ovoj vili Costabella kraj Rijeke, premijer i obitelj račun će platiti sami. Plenković tvrdi da tijekom dva tjedna ljetovanja takvih troškova neće biti, a ne koristi niti poslugu.

“Nula što se tiče spize. Ja kupujem sam hranu, dođem na tržnicu, kupimo, skuhamo i to je to”, ustvrdio je premijer.

Plenković je naklonjenim medijima otkrio i zašto uvijek ljetuje u Opatiji i koje mu je omiljeno jelo.

Kazao je da kuha supruga, a da on logistički pomaže. Dodao je i da su mu punjene paprike omiljeno jelo. “To mi je najdraža spiza. To svi koji me znaju – znaju”, otkrio je za N1 televiziju Plenković.

Na pitanje kako to da uvijek bira Opatiju kazao je da je u njoj lijepo, da voli taj kraj i da je u nju sam dolazio i prije.

“Moj pokojni stric je živio u Rijeci, tako da sam često znao dolaziti u Opatiju i Rijeku, a drugo lokacija je jako dobra, budući da smo za tren u Zagrebu. Ugodno se osjećam ovdje i to je glavni razlog”, kazao je Plenković.

Upitan što je s Hvarom ili Brijunima na koje ide dodao je da se nekako s obzirom na okolnosti odlučio za Opatiju, odnosno Rijeku.

“Zasad nisam išao ni na jednu od ovih drugih destinacija. Na Hvaru imam obitelj, stric koji je još uvijek živ dolje tako da odem. Ali mi je ovdje u ovim okolnostima s obzirom na dužnost zgodnije ipak ići”, naveo je premijer i dodao da se voli kupati, ali da je život kojeg sada vodi malo složeniji.

“Volim se rekreirati i volim odigrati košarku, a kretanje mi između ostaloga pomaže i pri održavanju tjelesne težine, pri sagorijevanju kalorija. Od lani sam uspio skinuti zbilja dosta kilograma i premda ih želim skinuti još malo, da bi se moglo reći da imam pravu liniju, zadovoljan sam jer sam uspio održati kilažu u okvirima koji su za mene prihvatljivi. Držim se ispod 110 kilograma, dok mi je lani u ovo vrijeme vaga pokazivala puno više”, izjavio je za Novi list prije košarkaškog treninga u Opatiji dobro raspoloženi Andrej Plenković.

“Moj je planirani trošak, što se tiče spize na godišnjem – nula kuna. Opatijci znaju da kupujem na tržnici i u marketu, a zatim spremamo doma, bez nekih velikih troškova”, rekao je Plenković.

Ipak, ljetovanje mu je besplatno jer troškove boravka ne plaća baš kao ni predsjednica Republike koja nekoliko dana boravi u vojnom objektu Peneda na Brijunima.

Istu razinu sigurnosti i privatnosti imali bi i da su se odlučili za jednu od 7 državnih rezidencija, na Brijunima, Hvaru i u Zagrebu, no to bi morali platiti. Priča kaže da su neki raniji visoki dužnosnici pisali da koriste apartmane, a koristili su čitave vile ili se od njih nije tražilo da bilo što plate, prenosi N1.

Cijene se kreću od 250 kuna dnevno za korištenje sobe. Apartmani od 400 do 600, najam cijele vile košta 4 tisuće kuna za, na primjer, Vilu Kovač na Hvaru, 10 tisuća kuna za vile na Brijunima, a za najam otoka Vanga u istom Nacionalnom parku treba izdvojiti 13.500 kuna dnevno. No nema informacije da je neki visoki dužnosnik platio takvu cijenu. Istovremeno, brodovi Hrvatske ratne mornarice, kako upozoravaju iz braniteljskih udruga, razvozili su još lani Šerbedžijine goste njegovog Kazališta Ulysses na Brijune, a vjerojatno i ove godine.

Bivši predsjednik Ivo Josipović ljetovao je kod obitelji u Baškoj vodi, ali je znao strane državnike primiti u rezidenciji na Brijunima i ostati jedan dan.

“Kada zapravo zbrojimo dva i dva onda često to ispada jeftinije. Jer ja kad sam išao u Bašku vodu sa mnom je išla policija, pa dvije smjene i to košta”, kaže bivši predsjednik Ivo Josipović.

Njegov prethodnik Stipe Mesić boravio je u vili Kovač na Hvaru, baš kao i obitelj Zorana Milanovića. Bivša premijerka Jadranka Kosor u vlastitom aranžmanu ljetovala je u Bolu, no to nije prošlo dobro.

“Svakako, mnogi su htjeli snimanje u kupaćem kostimu što ja nisam dopustila. I kada se jednog dana snimatelj jedne televizije popeo na krov hotela i htio me snimiti ja sam shvatila da je to nemoguće i otišla sam na Brijune”, prisjetila se bivša premijerka Jadranka Kosor.

Zbog korištenja MUP-ove vile, gdje je sada premijer Plenković, pod medijskom prozivkom našao se kratkotrajni premijer Tihomir Orešković. Tada su novinski naslovi bili optužujući poput: “OREŠKOVIĆ S OBITELJI LJETUJE U MUP-ovoj VILI Nekoć je ondje odmarao i zloglasni mafijaš…”.

S druge strane, tada se tek stidljivo spomenulo kako su troškovi reprezentacije u vili Costabella u vrijeme Oreškovićevog prethodnika Zorana Milanovića dosegli oko 750.000 kuna. Tadašnjeg čelnika SDP-a Milanovića, naravno, nikad nitko nije tražio da sam podmiri taj trošak – uostalom, na to je imao pravo.

Orešković je za svoje troškove tada platio 18.000 kuna.

Za ostale javne dužnosnike javnost ne zna koliki su stvarni troškovi, a za razliku od Oreškovića, ostali se političari uglavnom ne trude zbrajati svoje troškove.

Komentari

Komentari