fbpx
Nedjelja, listopad 20, 2019

PLAĆATI ĆEMO JOŠ SKUPLJU STRUJU? Poskupljenje dolazi u sezoni ljetnih vrućina

Od 1. svibnja smo trebali plaćati sedam lipa naknade u svakom potrošenom kilovatsatu električne energije. Građani s prosječnom potrošnjom bi računi porasli za 115 kuna godišnje, ali bi još bili niži nego lani jer je u međuvremenu spušten PDV na struju.

Ali netom prije nego je ta odluka trebala biti donesena, pukla je ljubav HDZ-a i Mosta koji je vodio Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, pišu 24 sata.

Mostov ministar Slaven Dobrović je smijenjen, a dosad odluka nije donesena. U međuvremenu se dug prema proizvođačima gomila jer oni imaju potpisane ugovore po kojima im se mora platiti struja koju proizvedu iz obnovljivih izvora poput vjetra i sunca.

– Dug je prešao pola milijarde kuna. Svaki dan nedostaje 1,2 milijuna kuna. Odluka o poskupljenju još nije donesena i ne zna se kada će biti. Prema mojim izračunima, ako poskupljenje bude 1. srpnja, više neće biti dovoljno da naknada poraste na sedam lipa, nego će morati iznositi 12 lipa u svakom kilovatsatu. A onda će doći i novo poskupljenje od Nove godine – kaže za 24 sata Nenad Kurtović iz udruge Potrošač koji se bavi tarifnim stavkama.

Kurtović ističe da koliko god se apsurdno činilo, građanima bi bilo bolje da se odluka što prije donese jer svako odgađanje stvara novi dug i na kraju će naknada biti sve viša. Poskupljenje će doći u sezoniljetnjih vrućina, kada milijuni turista dolaze u Hrvatsku i potrošnja struje je na vrhuncu zbog rashladnih uređaja.

Ako uzmemo da je prosječna potrošnja kućanstva u Hrvatskoj 3300 kilovatsati godišnje, s poskupljenjem naknade na 12 lipa, godišnje će kućanstvo platiti 280 kuna više. U Dalmaciji se troši više od prosjeka. Kod gospodarstva je stvar još gora. 
Tvrtke, zbog neutralnosti PDV-a, nisu osjetile njegovo smanjenje na struju.

Kurtović je izračunao da će njima poskupljenje sad biti od 11 do 14 posto, zavisno od napona. Udar i poskupljenje su neizbježni i toga je Vlada svjesna još od početka godine. Ali odluke gura pod tepih ili kupuje vrijeme iako je povećanje naknade nemoguće izbjeći osim zbog potpisanih ugovora.

Komentari

Komentari