Ponedjeljak, 3 kolovoza, 2020

OVO SE SKRIVA, ČAK I CRKVI: Evo kako je sveti Franjo pobijedio boga Islama!

‘Zapalite vatru, ući ćemo zajedno u nju, pa ćemo vidjeti čiji je Bog pravi’

U današnje vrijeme mnogo se više govori o toleranciji, dijalogu i jedinstvu a sve manje o evidentnoj istini koja glasi: Jedan je Bog – Isus Krist. Tako nerijetko vidimo svećenike koji se mole Allahu, ljude koji misle da je Allah kršćanski Bog, vidimo crkvu koja se nerijetko prilagođava, miče svoje križeve, ruši svoje crkve sve poradi ‘mira i ljubavi’. No jesu li kršćani pozvani na to? Na šutnju? Ili su pozvani jasno zauzeti stav vjere, stav Istine koja se ne prilagođava, koja ne ulazi u dijalog poniženja, nego zastupa apsolutnu pobjedu Krista nad svime što postoji. Mnogi se danas pitaju kako se postaviti prema Islamu, a sveti Franjo Asiški daje nam odgovor!

To jest dijalog, ali nije ‘zajednička’ molitva, to je vjera u nepobjedivog, u milosnog u najjačeg, neustrašivog, nedodirljivog Gospodina Isusa Krista koji ne poznaje strah. Ne, nije riječ o nasilju, riječ je o evangelizaciji, o naviještanju apsolutne ISTINE, kako je to činio i sv. Franjo. Donosimo vam samo jedan primjer u kojem je sv. Franjo pobijedio Sultana. Obratite pažnju na snagu vjere, jer ta snaga je snaga koja se traži za današnje vrijeme i ništa manje od toga!

U jeku križarskih ratova 1219. godine, sv. Franjo Asiški je odlučio poći u misijsko putovanje u Egipat. Stigavši tamo, prošao je kroz križarske linije i došao do muslimanske teritorije. Kako je bio izvan dometa kršćana ubrzo su ga uhvatili muslimanski vojnici. Franjo je rekao vojnicima da želi sultanu propovijedati Krista. Sultan Melek el-Kamel mu je, želeći ga ismijati dopustio da uđe u njegov logor i obećao mu da će mu dopustiti da se živ vrati odakle je došao. Kada su ga doveli pred sultana Franjo je rekao: ” Mene šalje Svemogući Bog da naviještajući istine Evanđelja tebi i tvome narodu pokaže put spasenja.” I dok je propovijedao, sultanu je se Franjo svidio i dojmila ga je snaga Franjinih riječi i to tako jako da ga je pozvao da nekoliko dana boravi kod njega.

Franjo je sultanu ponudio da ispitaju čija je vjera prava, odnosno rekao mu je da zapale veliku vatru i obojica uđu nju, a onaj koji izađe nepovrijeđen glasnik je pravoga Boga i prave vjere. Kada sultan ni na to nije pristao, sv. Franjo mu je predložio da, umjesto sultana, s njim u vatru uđe neki od imama ili bilo ko koga sultan odabere, ali sultan pokolebane vjere nije pristao ni na to.

Kako sultan nije bio voljan dopustiti taj pokus s vatrom, sv. Franjo je zamolio dopuštenje da ih napusti. Sultan je, iako ismijan, ispoštovao svoju riječ i dao nalog da Franju sprovedu do kršćanskih utvrda.

Zanimljivo je naime, da ovo nevjerojatno svjedočanstvo i pobjedu Krista oživotvorenog u liku sv. Franje mnogi skrivaju ili pak iskorištavaju za nešto posve suprotno i lažno! Pa je sveti Franjo predstavljen kao svetac lažnog dijaloga, kao svetac koji je pomirio islam i kršćanstvo, a neki idu toliko daleko da kažu da je i sveti Franjo ovim primjerom pokazao da islam i kršćanstvo njeguju vjeru u istog Boga. No, to je tako daleko od istine pa nas pitamo: Tko je od nas spreman, poput svetog Franje uči u vatru za svjedočanstvo ISTINE s vjerom da je Isus Krist pravi Bog?

Ne odustajte kršćani od Isusa u ovim vremenima, jer on nas baš takve treba! To su nasljedovatelji Krista, branitelji istine kojih je danas jako malo – nažalost, čak i u Crkvi!

Izvor: Dnevno.hr

Komentari

Komentari