Otkriveni detalji: Evo kako se muškarac u Njemačkoj zarazio koronavirusom, na testiranju još 40 osoba

Podijeli

Prvi muškarac koji se zarazio koronavirusom je 33-godišnji Nijemac koji radi u Starnbergu, južno od Münchena. Nije bio u Kini, ali je prošloga tjedna bio na sastanku s kineskim državljaninom za kojeg se kasnije saznalo da je obolio od koronavirusa, izjavio je danas liječnik Andreas Zapf, voditelj bavarskog Državnog ureda za zdravlje

Zapf je na konferenciji za novinare rekao da je pacijent prošloga tjedna prisustvovao poslovnom sastanku u Starnbergu koji je vodila Kineskinja porijeklom iz Šangaja, a koju su nekoliko dana prije spomenutog sastanka posjetili njeni roditelji, prenosi index.hr

Kineskinja se nakon sastanka vratila u Kinu. Nakon što se vratila u Peking, počela se loše osjećati i testirala se na koronavirus. Kada je vidjela da je pozitivna na taj soj virusa, obavijestila je svoj ured u Njemačkoj, piše CNN.

Bavarska ministrica zdravstva Melanie Huma rekla je kako je zaraženi pacijent, koji se nalazi u karanteni klinike Schwabing u Münchenu, “dobro”.

Trenutačno se istražuje s kim je zaraženi imao kontakt. On je tijekom vikenda imao simptome gripe, ali se u ponedjeljak osjećao bolje te je otišao na posao. Ministarstvo zdravstva pretpostavlja da je zaraženi imao kontakt s oko 40 osoba na radnom mjestu i obitelji.

Zdravstvene vlasti u Bavarskoj trenutno testiraju 40 kolega i članova obitelji, koji su dolazili u kontakt s pacijentom, potvrdili su zdravstveni dužnosnici. “Broj bi još mogao rasti”, kazao je šef odjela za infektivne bolesti Martin Roth.

Direktor bavarskog zemaljskog ureda za zdravstvo Zapf kazao je da se infekcija dogodila “u intervalu u kojem Kineskinja još nije pokazivala nikakve simptome”.

107 smrtnih slučajeva

Podsjetimo, smrtonosni virus prvi je put otkriven prije dva mjeseca u gradu Wuhanu u provinciji Hubei i od tada je u kontinentalnoj Kini zarazio najmanje 4000 ljudi, a odnio živote njih 107.

Virus se proširio na druge kineske gradove, među kojima i Peking i Šangaj, te na druge države, među kojima i na SAD, Tajland, Južnu Koreju, Japan, Australiju, Francusku i Kanadu. Sposobnost širenja koronavirusa sve je veća i očekuje se da će se broj zaraženih povećavati.

Kineski nacionalni povjerenik za zdravlje Ma Xiaowei na konferenciji za novinare kazao je kako su znanja o tom virusu ograničena. Po njegovim riječima, inkubacija traje od jednog do 14 dana, a virus može zaraziti druge i tijekom toga razdoblja, što nije bio slučaj sa SARS-om, koji je također uzrokovan koronavirusom i koji je krenuo iz Kine i ubio gotovo 800 osoba širom svijeta tijekom 2002. i 2003.

Komentari

Najnovije