Srijeda, 27 svibnja, 2020

OTKRIVEN RAZLOG ZBOG KOJEG JE 14-GODIŠNJAK IZBO MAJKU NOŽEM: Nakon napada nazvao oca i sve mu ispričao

Nakon napada 14-godišnjak je zvao oca i rekao mu što je napravio i razloge svog čina. Policiju je, pak, zvala susjeda koja je sve to vidjela i od šoka morala popiti tablete za smirenje. Maloljetnik je učenik osmog razreda, a išao je psihijatru i imao propisanu terapiju

Tinejdžer (14) iz Trilja koji je svoju 47-godišnju majku izbo nožem, u srijedu je kasno poslijepodne na Županijskom sudu u Splitu iznio svoju obranu na optužbe za pokušaj ubojstva te je odgovarao na pitanja.

Iako mu nije određen pritvor, 14-godišnjak je dobio mjere opreza te zabranu prilaska majci na udaljenosti od stotinu metara. Dobio je i odvjetnika po službenoj dužnosti, Borisa Miloševića, koji će ga dalje zastupati.

Kako je istragom, a prema tragovima krvi pronađenima u automobilu u kojem se napad dogodio, utvrđeno da je 14-godišnjak prvo majku ubo nožem sa zadnjeg sjedišta vozila. Ranjena žena je uspjela izaći iz automobila te je on krenuo za njom i zadao joj još jednu ubodnu ranu. Smještena je na Jedinici intezivnog liječenja KBC Split s ozljedama oka i vrata.

Svađa zbog izbora mjesta života

Prije napada koji se dogodio ispred kuće 47-godišnjakinjinog bivšeg supruga i njegove partnerice, piše Slobodna Dalmacija, došlo je do sukoba između majke i sina, vezano uz temu tko će od djece živjeti kod kojeg roditelja. Naime, mlađa djeca, među kojima i 14-godišnjak, živjeli su s majkom otkad se prije 14 godina razvela.

Nakon napada 14-godišnjak je zvao oca i rekao mu što je napravio i razloge svog čina. Policiju je, pak, zvala susjeda koja je sve to vidjela i od šoka morala popiti tablete za smirenje. Maloljetnik je učenik osmog razreda, a išao je psihijatru i imao propisanu terapiju. Zbog toga ga je i prije ispitivanja pred sudom pregledao sudski vještak za psihijatriju koji je utvrdio da je tinejdžer ubrojiv.

Zakonska kazna

Prema Zakonu o sudovima za mladež, počinitelju kaznenog djela u dobi od 14 do 16 godina u slučaju presude ne može se izreći maloljetnički zatvor.

Upravo se stoga i tijekom pripremnog postupka, tj. istrage nad maloljetnikom istražni zatvor izbjegava te ga zakon predviđa tek kao krajnju mjeru. Određuje se u slučajevima gdje je neophodan zbog zaštite od daljnjeg ugrožavanja razvoja malodobnika i ponavljanja kaznenog djela, ali se može zamijeniti mjerom opreza kojom se postiže isti cilj.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Evo kako spasiti čovjeka od moždanog udara: Potrebna vam je samo jedna igla!
>>> RADNICI IZ INDIJE OTKRIVAJU KAKO IM JE RADITI I ŽIVJETI U HRVATSKOJ: Prezadovoljni su, ali jedna stvar im ipak ne paše
>>> OTAC IZ PAKLA ZAKLAO OBITELJ PA SABLAZNIO OPROŠTAJNIM PISMOM: ‘Ne znam zašto sam bio tako normalan, a opet tako mračan’
>>> NOVA TEORIJA: Problem u BiH je što nema bošnjačkog entiteta
Komentari

Komentari