Ponedjeljak, 25 svibnja, 2020

Ode Tito preko Toplica – Varaždinske Toplice preimenovale su Titovu ulicu u Tuđmanovu

Varaždinske Toplice do prije nekoliko dana imale su Ulicu maršala Tita. Na sjednici Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica koja se održala prošli tjedan odlučeno je da će se ulica preimenovati.

Nekadašnji Trg maršala Tita u Zagrebu je odavno preimenovan, a Varaždinske Toplice u Varaždinskoj županiji, bile su jedan od posljednjih hrvatskih gradova, koji su imali Ulicu maršala Tita.

Na sjednici Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica koja se održala prošli tjedan odlučeno je da će se ulica preimenovati. Gradski vijećnici HDZ-a i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata učinili su sve da se ulica preimenuje u Ulicu dr. Franje Tuđmana – i u tome su uspjeli. Osim ‘Titove ulice’, na sjednici je odlučeno da Ulica 32. divizije postane Ulica 104. brigade Hrvatske vojske, Ulica Martina Pušteka po novom će biti Ulica grada Vukovara, a Trg slobode preimenovat će se u Trg svetog Martina, piše Dnevno.hr

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica, Dragica Ratković iz HSLS-a, prije dvije godine izjavila je da ima hitnije stvari za odraditi prije drugih pitanja koja su se odnosila na preimenovanje ulica.

Iz oporbe su se javili vijećnici Reformista koji su bili protiv prijedloga preimenovanja jer smatraju da se ‘time građanima nameću dvostruki troškovi pa će morati mijenjati adrese na dokumentima’, rekao je Željko Bedeković, predsjednik GO Narodne stranke – Reformisti Varaždinske Toplice.

Reformisti nemaju ništa protiv novih naziva, ali kažu da bi bilo bolje da se gradska vlast bavi izgradnjom industrijske zone, gradskih stanova za mlade i sličnim stvarima.

Antifašisti i antifašistkinje Varaždinske županije također su za Novosti rekli da se protive uklanjaju nazivlja koja imaju veze s Narodnooslobodilačkom borbom i Josipom Brozom Titom te dodaju da će Tita i tako naslijediti njegov partizanski general Franjo Tuđman.

Komentari

Komentari