Utorak, 26 svibnja, 2020

Obuljen protiv ukidanja RTV pretplate: “To je populizam”

Ministrica kulture Nina Obuljen ocijenila je u četvrtak zahtjev predsjednika HSS-a Kreše Beljaka za ukidanjem RTV pretplate “najobičnijim populizmom”.

To je najobičniji populizam, ne mogu vjerovati da saborski zastupnik može tako nastupiti, ocijenila je ministrica Obuljen u izjavi novinarima pred Banskim dvorima.

Podsjetila je da javni servis nije samo informativni program – to su i kultura, sport, obrazovanje, nacionalne manjine… “To je europska stečevina, naš zakon”, rekla je Obuljen.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak nazvao je u četvrtak obveznu HRT-pristojbu “haračem” kojeg treba ukinuti, te poručio kako bi se o financiranju javne televizije trebalo raspravljati u Saboru kroz raspravu o proračunu.

Hrvatska je od rijetkih preostalih europskih zemalja koje imaju distributera u javnom, odnosno državnom vlasništvu. HRT ima godišnji budžet od gotovo milijardu i pol kuna, od čega se većina prikupi pretplatom. Unatoč tome, izgubio je sva prava na prijenose utakmica reprezentacije i sportske događaje, a Nova TV s desetak puta manje djelatnika ostvaruje veću godišnju dobit.

 

Komentari

Komentari