Petak, 7 kolovoza, 2020

NOVI ŽIVOT: Dali otkaz na sjajno plaćenim poslovima i preselili u Slavoniju

On je rodom iz Popovca u Baranji, a ona iz Opuzena. Životni i profesionalni izazovi spojili su ih u Rijeci, gdje su se školovali i “pekli zanat”, a onda su prošle godine dali otkaz na sigurnim i dobro plaćenim radnim mjestima kako bi krenuli u samostalni posao.

Mladi bračni par stomatologa dr. Matea Penavić Dragaš i dr. Zoran Dragaš, koje je ljubav prema struci i životno spojila, prošlog su ljeta sa svojim dvogodišnjim djetetom Rijeku zamijenili Osijekom, odnosno Čepinom, gdje danas imaju tri ordinacije u kojima nude sve što “moderna stomatologija zahtijeva”. U moru priča o iseljavanju i traženju sreće na Otoku, u Skandinaviji, Njemačkoj… njihova je jedna od onih koje bude nadu da ipak nije još sve otišlo k vragu.

Šire biznis

– Rekao bih da je ovo prirodni slijed u profesionalnom razvoju. Imali smo odlična, dobro plaćena radna mjesta, stekli veliko iskustvo, ali nakon osam godina ‘grbljenja’ odlučili smo podvući crtu i utvrditi prioritete, a to je značilo početi raditi za sebe – kaže dr. Dragaš, koji potpuno iskreno govori o razlozima preseljenja na istok Hrvatske, s kojeg mnogi odlaze.

– Na tu je odluku samo djelomično utjecala blizina roditeljskog doma. Naravno da ljubav prema zavičaju dobro zvuči, ali na kraju, realno gledano, ipak presudi kalkulacija i procjena gdje bi to što radimo najviše moglo doći do izražaja, dakle ekonomski razlozi – iskreno će naš sugovornik.

Stanje s Mrežom dentalne medicine, naime, u istočnoj je Hrvatskoj takvo da, doduše naoko, pruža mogućnost stomatolozima za pokretanje samostalnog posla. U pet istočnijih hrvatskih županija trenutno je slobodno 77 od ukupno 424 ordinacije predviđene Mrežom. Drugim riječima, u ovaj kraj moglo bi se doseliti i otvoriti ordinacije čak 77 stomatologa. U stvarnosti, međutim, to baš i nije tako, prenosi jutarnji

– Naravno da nije jer je većina tih ordinacija u selima, gdje, objektivno, nema ljudi koji se vode u popisima i evidencijama. Mi smo došli u Čepin, koji je sam po sebi velik, blizu je Osijeku i imao je slobodno koncesijsko mjesto, a da je to bilo potrebno, potvrđuju i naša dva ugovora s HZZO-om i oko 3000 pacijenata, koliko ih sada imamo. S druge strane, treba reći da je loša i radna volja i da, na žalost, ima liječnika kojima se ne radi. Istina, ima i pozitivnih primjera, pa je tako dvoje kolega iz Rijeke otvorilo ordinacije u Virovitici i Požegi, ali to su ipak gradovi – objašnjava dr. Dragaš.

Njihova priča je logična, ne i jednostavna, jer iza nje stoje i znatna financijska ulaganja, ali i kreditno zaduženje. No, osim sebe, zapošljavaju i druge, pa im tako ovih dana na razgovor za posao dolazi mladi kolega s drugog kraja Hrvatske. Zaposlili su u četiri asistentice, koje imaju sva zajamčena i dodatna prava poput regresa, božićnice, uskrsnice, 35 dana godišnjeg…

Sami slažu priču

– Želimo zadovoljne zaposlenike jer ćemo samo tako biti uspješni, najbolje prezentirati svoj rad i izgrađivati budućnost. Tako ćemo, primjerice, u tjednu kada je Praznik rada zatvoriti ordinaciju na sedam dana i otići na godišnji, ali zato ima dana kada supruga i ja radimo 12 do 14 sati. Asistentice ne, one rade samo svoje smjene. Trudimo se da im bude lijepo i da ne odu u Irsku – smije se dr. Dragaš, koji ima i četiri vanjska suradnika za sve grane stomatološke struke, a u svojoj ordinaciji nude kompletnu dijagnostiku, RTG, implantologiju, Digital Smile Design…

Ističu i da im je Osijek, s puno parkova i bez prometne gužve, prekrasan za život.- Ovo je naš put, mirnija luka i iskustva zasad su fantastična. Sjajno je kada možeš sam slagati svoju priču – dodaje dr. Penavić Dragaš.

Komentari

Komentari