NOVI VELIKI VAL NA GRANICI: Preko 18.000 ilegalno ušlo u Hrvatsku od početka godine, a ne zna se gdje su!

Podijeli

(Hina) – Pripadnici granične policije tijekom prvih osam mjeseci ove godine uhvatili su i procesuirali 11.813 osoba koje su ilegalno pokušale prijeći granicu i ući u Hrvatsku, što je za 3609 osoba više nego u cijeloj 2018. i čak za 8019 više nego u istom razdoblju prošle godine, piše u četvrtak Jutarnji list.

Riječ je o službenim podacima Ministarstva unutarnjih poslova koje je dobio Jutarnji list. To znači da je policija prosječno dnevno zaustavila 49 migranata u pokušaju ilegalnog prelaska granice, navodi dnevnik.

No, ukupna brojka ilegalnih migranata koje je procesuirala hrvatska policija u prvih osam mjeseci daleko je veći. Naime, u tom razdoblju slovenska policija Hrvatskoj je vratila 6447 ilegalnih migranata.

Riječ je o migrantima koji su uspjeli proći kroz Hrvatsku i ući u Sloveniju, a tamo ih je uhitila slovenska policija i potom u skladu s međunarodnim propisima vratila u Hrvatsku. Tako da se može reći da je u Hrvatsku od 1. siječnja do 31. kolovoza ove godine ušlo 18.260 ilegalnih migranata.

Dnevnik postavlja pitanje gdje je tih 18.260 osoba. No pouzdanih podataka o tome gdje ilegalni imigranti završavaju nema. Od MUP-a su iz Jutarnjeg zatražili podatke gdje su ti migranti smješteni i koliko ih je ove godine zatražilo međunarodnu pravnu pomoć odnosno azil, a koliko je njih to odbilo te je sukladno međunarodnim sporazumima vraćeno u zemlju odakle su ušli u Hrvatsku. No, odgovore jučer nisu dobili. Tako da ostaje nepoznanica gdje su te osobe. U Centru u Ježevu ima mjesta za 96 osoba, u Centru u Trilju je 14 četverokrevetnih soba, u zagrebačkom hotelu Porin ima mjesta za 100 soba. Gradnja centra za migrante kod Petrinje, u kojem je trebalo biti mjesta za 200 osoba, zbog protivljenja mještana nije ni počela.

Slična nepoznanica o sudbini nekoliko tisuća migranata koje je hrvatska policija zaustavila u ilegalnom pokušaju prelaska hrvatske granice dogodila se i prošle godine. Prema službenim podacima MUP-a, u 2018. godini granična policija je uhvatila 8207 ilegalnih migranata. Od njih je 1438 vraćeno u treće države, 1068 zatražilo je azil, a 536 osoba je zadržano. Gdje je preostalih preko 5.000 ljudi? Pretpostavlja se da su vraćeni u BIH i Srbiju.

Ako se priljev imigranata nastavi ovim tempom, može se očekivati da bi hrvatska policija do kraja godine mogla uhititi više od 15 tisuća migranata koji ilegalno žele ući u Hrvatsku, što je daleko najviše od ožujka 2016. godine, kada je zaustavljen veliki migrantski val s Bliskog istoka, Azije i Afrike u Europu.

Da je stvar s ilegalnim migrantima sve teža i ozbiljnija, u utorak su na sjednici Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti upozorili čelni ljudi policije i Uprave za granicu MUP-a, donosi Jutarnji list.

Komentari

Najnovije