Nedjelja, 29 ožujka, 2020

NOVI VELIKI PAD REJTINGA HDZA: Rastu Živi Zid i Most a pojavio se i Hrast

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno na uzorku od 1300 ispitanika je početkom lipnja pokazalo je da su parlamentarni izbori provedeni početkom lipnja kako bi izlaznost bila između 53-59 posto i da bi HDZ bio relativni izborni pobjednik

Na ljestvici preferencija političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 24,8 posto (prema 26,4 posto iz svibnja). SDP na drugom mjestu bilježi izbor od 19,1 posto (u odnosu na 20,7 posto iz svibnja)). Živi zid je na trećem mjestu s izborom od 13,1 posto (prema 12,7 posto iz svibnja). Most je na četvrtom mjestu s izborom od 7,8 posto (prije mjesec dana 7,6 posto), javlja N1.

U usporedbi međugodišnjih rezultata (lipanj 2018. vs. lipanj 2017.) najveći dobitnik je Živi zid sa 7 postotnih bodova, te Most (0,6 postotnih bodova), dok su s druge strane dvije vodeće stranke zabilježile međugodišnji pad izborne podrške (HDZ -9,2 postonih bodova; SDP -5,7).

Porastao broj neodlučnih birača

Udio nedlučnih birača je porastao za 3,9 postotnih bodova (s prošlogodišnjih 9,8 posto na sadašnjih 13,7).

Na ljestvici rejtinga političkih stranaka iza vodećeg četverca slijedi Hasanbegovićeva stranka Neovisni za Hrvatsku s izbornom podrškom od 3,2 posto (prije mjesec dana 2,6 posto). HSS je šesti s 3,0 posto (u svibnju 2,4 posto), a slijedi stranka BM 365 s izborom od 2 posto. HNS i Hrast su zabilježili izbor od 1,9 posto.

Velika je to promjena za Hrast koji je u ranijim anketama bio na 0,8 % ili uopće nije bio u anketama. 

Prvi najpozitivniji opet ‘nitko’

Vrh ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara i ovaj mjesec drži “Nitko” (niti jedan političar) s izborom od 24,9 posto (prema prošlomjesečnih 25,1 posto). Na drugom se mjestu nalazi predsjednica Grabar Kitarović s izborom od 15,1 posto (u svibnju 16 posto). Premijer Plenković se zadržao na trećem mjestu s 10,2 posto izbora (prije mjesec dana 11,2 posto). Slijede dva čelnika Živog zida: Ivan Pernar sa 5,7 posto (u svibnju 6,4 posto) i Ivan Sinčić s 5,4 posto (prije mjesec dana 6,1 posto).

Najnegativniji političari

Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara je premijer Plenković s izborom od 27 posto. Drugo mjesto dijele “svi političari” kao zasebna kategorija odgovora s izborom od 12,4 posto. Na trećem je mjestu Davor Bernardić s izborom od 10 posto.

Smjer kretanja zemlje

Smjer kretanja zemlje (kao svojevrsni pokazatelj društvenog optimizma) podupire 15,9 posto građanki/građana (prema 16,2 posto iz svibnja). U ovomjesečnom istraživanju 75,3 posto ispitanika/ca smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, u odnosu na 74,5 posto iz svibnja. Kakav je smjer zemlje ne zna 8,7 posto građana/ki. posto.

Potpora Vladi

Razina potpore politici Vlade RH u devetnaestom mjesecu njezina mandata iznosi 30 posto (prema 31,3 posto iz prethodnog mjerenja u svibnju).

Događaj mjeseca – Agrokor

Predsjednica republike je za svoj rad dobila stabilnu trojku, odnosno 3,0 (u odnosu na 3,06 koliko je izmjereno početkom svibnja). Najviše predstavničko tijelo u zemlji, Hrvatski sabor, u ovomjesečnom mjerenju za svoj rad bilježi ocjenu od 1,87 (u svibnju 1,95).

Najvažnija tema/događaj u posljednjih mjesec dana su zbivanja oko Agrokora (najviše u vezi s nagodbom vjerovnika) i to za 25,9 posto hrvatskih građana. Ostavka bivše potpredsjdnice Vlade Martine Dalić zbog afere “hotmail”, te izbor novog potpredsjednika Tomislava Tolušića i ministra gospodarstva Darka Horvata je najvažnija tema za 24,8 posto naših građana.

Na trećem je mjestu prikupljanje potpisa za dva referenduma (14,3 posto). Iseljavanjem mladih iz zemlje najvažnija je tema za 11,2 posto građana.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> AUSTRIJANCI ZNAJU ŠTO SE SPREMA: Traže da Hrvatska pošalje vojsku na granicu s BiH

>>> PROMIJENIO MIŠLJENJE: Je li to Ćiro upravo stao u Mamićevu obranu?

>>> Dramatična objava liječnika iz Dubrovnika: Cijepljen sam, a imam ospice. Znate li zašto?

>>> CULEJ PUPOVCU SLEDIO KRV U ŽILAMA: Postavio pitanje koje je mnogima promaklo… Jeste li ga vi čuli?

Komentari

Komentari