Srijeda, 27 svibnja, 2020

Nitko nije želio javno govoriti o partizanskim mirovinama, Kanački izjavila: ‘Primaju ih i unuci’

“Hrvatskoj javnosti postavljam jedno ozbiljno pitanje – bi li se o tome šutjelo kada bi braniteljske mirovine također postale nasljedne”, rekla je za kraj Natalija Kanački.

Dr. med. Natalija Kanački govorila je o tzv. ‘povlaštenim’ mirovinama.

Izjavila je da udruga U ime obitelji kontinuirano ukazuje na nepravedno medijsko blaćenje branitelja i njihovih obitelji, kao populacije koja uživa privilegije mirovinskog sustava i koje su velik državni trošak.

“Javnost treba imati transparentne i istinite informacije o tome tko su sve ‘privilegirani’ korisnici mirovinskog sustava. Prema posljednjim informacijama iz rujna 2016., u mirovinskom sustavu postoji 16 320 korisnika mirovina pripadnika NOR-a i više od sedam tisuća korisnika mirovina pripadnika bivše JNA. Sredstva za te mirovine se nisu uplaćivala u mirovinski fond RH, već u saveznu blagajnu SFRJ.

Republika Hrvatska je preuzela obvezu isplate tih mirovina, iako nije postojala obaveza. Vlada Zorana Milanovića je usvojila Zakon o mirovinskom osiguranju koji je posebno ranjivu skupinu invalida Domovinskog rata, te udovica i djece branitelja Domovinskog rata stavio u izuzetno nepovoljan položaj te je prema tom zakonu, sve do 1. 1. 2017., kada je na snagu stupio novi zakon, udovica pripadnika bivše JNA vrijedila 120 posto više od udovice hrvatskog branitelja, a invalid Domovinskog rata je vrijedio 100 posto manje od invalida sudionika NOR-a.

Novi zakon je ispravio tu nepravdu, no ostaju otvorena mnoga pitanja, posebno pitanje nasljeđivanja mirovina određenog broja mirovina boraca NOR-a, gdje pravo nasljeđivanja mirovine imaju ne samo članovi njihove obitelji, već i braća i sestre te unuci. Hrvatskoj javnosti postavljam jedno ozbiljno pitanje – da li bi se o tome šutjelo kada bi braniteljske mirovine također postale nasljedne”, rekla je za kraj Natalija Kanački.

Napomenuvši da su u emisiju zvali predstavnike HDZ-a i SDP-a “koji su ’90-ih bili bliski mirovinskim sustavima, bavili se time i to vodili”, voditeljica Anita Hrstić navela je kako su “iz HDZ-a s nama komunicirali preko poruka, čak se niti na telefon nisu htjeli javiti”, dok su iz SDP-a, govoreći o uredbama po kojima su se tretirala prava na mirovinu boraca NOR-a, istaknuli “da bi, da su to išli propitivati ’90-ih, to bilo pokazivanje političke zlovolje”. Također su rekli da su to “neka stečena prava i da civilizacijski ne bi bilo lijepo preispitivati ta prava”.

Komentari

Komentari