Subota, 25 siječnja, 2020

NIJE DOBRO: Uključila se i policija, na ovim rijekama raste opasnost od poplava

OBILNA kiša koja je tijekom vikenda padala diljem zemlje, a ponajviše u Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Ličko-senjskoj županiji, dovela je do naglog rasta vodostaja rijeka.

Osim obilne kiše, uslijed zatopljenja je došlo i do topljenja snijega, što je također pridonijelo rastu vodostaja.

Iz Hrvatskih voda su poručili kako je u protekla 24 sata došlo do stabilizacija vremenskih prilika te da su u većini zemlje pale male ili neznatne količine kiše. To je, pak, povoljno utjecalo na opadanje vodostaja na većini vodotoka, osobito u njihovim gornjim tokovima, kao i na manjim bujičnim tokovima

Pripremno stanje obrane od poplava

Pripremno stanje obrane od poplava proglašeno je na deset mjernih postaja.

Pripremno stanje obrane od poplava proglašeno je na rijeci Dobra, na postaji Donja Dobra – Lešće te na Kupi na postaji Farkašić. Osim ove dvije lokacije na kojima je na snazi pripremno stanje obrane od poplava, a koje su na rijekama Kupa i Dobra, svih preostalih osam postaja nalazi se na rijeci Savi.

Tako je pripremno stanje obrane od poplava proglašeno na Savi na mjernim postajama: Rugvica, Dubrovčak, Ustava-Trebež, Jasenovac, Davor, Slavonski Kobaš, Slavonski Šamac i Županja, objavljeno je na stranicama Hrvatskih voda.

Tendencija i prognoza vodostaja

O tendencijama vodostaja su se oglasili i iz MUP-a.

KUPA: Vodostaji Kupe do Jamničke Kiselice su u opadanju s tendencijom opadanja, u domenama od srednje niskih do srednje visokih voda. Vrh vodnog vala prošao je Jamničkom Kiselicom te su vodostaji nizvodno u porastu s tendencijom stagnacije, u domeni srednje visokih voda.

MURA I DRAVA: Vodostaji Mure su u stagnaciji s tendencijom blagog opadanja, u domeni srednje niskih voda. Vodostaji Drave do Donjeg Miholjca su u porastu s tendencijom porasta, u domeni srednje niskih i niskih voda. Nizvodno su vodostaji u stagnaciji s tendencijom porasta, u domeni niskih voda.

DUNAV: Vodostaji su u stagnaciji s tendencijom blagog opadanja, u domeni niskih i srednje niskih voda.

SAVA: Vodostaji od granice sa Slovenijom do Crnca su u opadanju s tendencijom opadanja, u domeni srednjih i srednje visokih voda. Nizvodno su vodostaji u porastu čemu će doprinijeti i sve desne pritoke. Na većini hidroloških postaja vodostaji su dosegnuli ili će tijekom današnjeg dana dosegnuti pripremno stanje obrane od poplava.

UNA: Vodostaji Une su u vrhu vodnog vala, u domeni srednje visokih voda. Opadanje vodostaja očekuje se 5. veljače u jutarnjim satima. U Hrvatskoj Kostajnici vodostaji su u pripremnom stanju obrane od poplava.

Stanje u BiH i Sloveniji

Od nadležnih tijela Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine zaprimljene su sljedeće informacije o stanju vodostaja na njihovim područjima u odnosu na prethodni pregled situacije, javljaju iz MUP-a.

Centar za obveščanje Republike Slovenije poručio je da je stanje vodostaja na njihovom području u opadanju i situacija se normalizira.

Operativno-komunikacijski centar 112 Bosne i Hercegovine izvijestio je da je i dalje na snazi stanje prirodne nesreće na području grada Zenice te općina Busovača, Kakanj, Kiseljak i Travnik. Stanja vodostaja su u normalizaciji.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> ŠTO SE DOGAĐA? Vlak pun tenkova stao u Koprivnici na putu za istok. Šef kolodvora: “Ne smijem vam ništa reći”
>>> Glasnogovornik HDZ-a Zoltan Kabok otkrio zašto je otišao s RTL-a: Plenković me nazvao…
>>> ZLATKO SUDAC UPOZORAVA Grijeh s kojim se kockamo vječnim životom, a ne spominje se!
>>> LOVREN POLUDIO NA STANKOVIĆA! ‘Evo ga, počelo je ispiranje mozga’
Komentari

Komentari