Četvrtak, 9 srpnja, 2020

NEVJEROJATAN PREOKRET U AFERI KUM: Policija nije poslala DORH-u ključan dokument protiv Brkića?

Prema informacijama koje su se pojavile u medijima, dokument koji tereti poznatog HDZ-ovca nikada nije poslan Državnom odvjetništvu

Objava dosjea čiji dokumenti navode kako je Milijan Brkić, sadašnji zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Sabora, kao zamjenik Glavnog ravnatelja policije 2011. godine pojedincima osumnjičenima za elitnu prostituciju dojavio kako su pod policijskim mjerama uzburkala je javnost.

U obavijesnom razgovoru s nekoliko sudionika policija je došla do informacije kako je osoba koja je dojavila pojedincima bio upravo Brkić što se navodi u službenim dokumentima koje je objavio Nacional.

“U obavijesnim razgovorima došlo se do saznanja da je zamjenik glavnog ravnatelja policije, Milijan Brkić, na neutvrđenome mjestu, neutvrđenog dana, između 3. i 20 lipnja 2011., N. S. dostavio podatke o provedbi posebnih izvida protiv Sare Sikirić i Marike Tomljanović Kaprijevski”, navodi se u službenom dopisu čelnika riječkog PNUSKOK-a Božo Barbarić poslao načelniku kriminalističke policije Vitomiru Bijeliću.

Komunikacija MUP-a i DORH-a

Dopis je poslan 25. srpnja 2011. godine, te se u prilogu dokumenta nalaze iskazi brojnih svjedoka koji su tvrdili da je tadašnji zamjenik glavnog ravnatelja kompromitirao važnu istragu.  Kako su u Zagrebu mjere bile brzo otkrivene, sam slučaj je prebačen u Rijeku. Tadašnji čelnik PNUSKOK-a, Bijelić, u utorak izjavio je kako je imao niz prijava, te kako se ne sjeća navedenog dokumenta.

“Nadležna ustrojstvena jedinica policije o svim operativno zanimljivim saznanjima kojima je raspolagala, a vezano uz kompromitaciju istrage provedbe dokaznih radnji, još u lipnju 2011. izvijestila je nadležno državno odvjetništvo”, odgovor je iz službe za odnose s javnošću MUP-a za 24sata.

Prema tome, MUP prebacuje odgovornost za slučaj na DORH.

A kako piše 24sata, neslužbene informacije govore kako policija nije poslala ključan dokument protiv Milijana Brkića. Iako u ovom trenutku nema službene potvrde tih navoda, to objašnjava kako nikada nije došlo do podizanja optužnice.

Odbacivanje navoda

Sam Milijan Brkić odbacio je optužbe nazvavši ih reciklažom starih tekstova opskurnog medija, ocijenivši kako je riječ o dezinformacijama koje izlaze iz državnih institucija.

Na stranu sadašnjeg zamjenika predsjednika HDZ-a, stao je i Tomislav Karamarko koji mu je u tom razdoblju bio šef kao ministar policije.

“Ne vjerujem da je on otkucavao tajne istrage. Do mene kao tadašnjeg ministra unutarnjih poslova nije došao nikakav dokument koji bi upućivao na nešto takvo”, rekao je Karamarko za Večernji list.

‘Demantira navode’

“Razgovarao sam sa zamjenikom predsjednika prije sjednice Predsjedništva. On demantira sve te navode koji su objavljeni. Stav HDZ-a je vrlo jasan. Želimo da se rasvijetli afera SMS prije svega, do kraja. A što se tiče ovoga, o tome bi se mogao očitovati i DORH. To su teme iz nekog prijašnjeg vremena. Za mene su to bila sasvim nova saznanja”, poručio je predsjednik HDZ Andrej Plenković okupljenim medijima nakon sjednice Predsjedništva stranke.

Na pitanje vjeruje li Brkiću, Plenković je izjavio kako razgovaraju vrlo otvoreno o cijeloj situaciji i kako nije ugodna za zamjenika predsjednika.

Komentari

Komentari