Četvrtak, 2 travnja, 2020

Nervoza u timu Kolinde Grabar Kitarović: Kandidirat će se, ali ne ispred HDZ-a?

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović obratit će se javnosti sa službenom objavom kandidature za novi mandat u srijedu, 2. listopada, u 12 sati. Kampanju će joj voditi Ivan Anušić, osječko-baranjski župan, u timu će biti i neki “vanjski” ljudi

​”Svoju ću kandidaturu objaviti jednog lijepog, sunčanog dana – odgovorila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ovoga ljeta na pitanje kada misli službeno objaviti kandidaturu. U međuvremenu je prošlo puno takvih dana, pa i jučerašnji je dan bio takav, baš iznadprosječno topao za ovo doba godine, ali Grabar-Kitarović nije došla na »Gerontološki tulum« na Zrinjevcu gdje je trebala s umirovljenicima obilježiti Dan starijih osoba, piše današnji Novi list.

Naprasno je otkazala svoje pojavljivanje, da bi nakon sat vremena stigao poziv: predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović obratit će se javnosti sa službenom objavom kandidature za novi mandat u srijedu, 2. listopada, u 12 sati.

Prognoza je, međutim, loša, sunce nije na vidiku, no ipak napokon dolazi taj dan kad ćemo dobiti službenu potvrdu da Grabar-Kitarović želi još jedan mandat na Pantovčaku. Novinare i javnost jučer je zbunilo njeno nepojavljivanje na Zrinjevcu, gdje je već bilo stiglo njezino osiguranje i pomoćne službe, a onda je u zadnji trenutak otkazala dolazak.

Bez objašnjenja

Očekivalo se neko objašnjenje,no to se nije dogodilo – samo je stigao poziv za današnje obraćanje u Matici hrvatskoj.

Prema informacijama iz HDZ-a, ta je dvorana rezervirana već prije sedam dana, pa je time još manje jasno čemu jučerašnja nervoza u predsjedničinom timu.

No, neke stvari se već znaju: kampanju će joj voditi Ivan Anušić, osječko-baranjski župan, u timu će biti i neki “vanjski” ljudi kao što je primjerice glavni direktor Verna Ivo Ivančić, a glasnogovornik će biti osoba koja to radi i za HDZ, Zoltan Kabok.

Nakon što Kolinda Grabar-Kitarović to obavi, HDZ će moći donijeti odluku o njezinoj kandidaturi. Članstvo HDZ-a se o tome već izjasnilo aklamacijom, prilikom proslave 30. godišnjice osnivanja stranke u dvorani “Vatroslav Lisinski”, ali potrebno je to formalizirati. U tu će se svrhu uskoro sastati Predsjedništvo, Nacionalno vijeće i Središnji odbor HDZ-a.

Prema nekim informacijama, moguće je da Kolinda Grabar-Kitarović neće biti predsjednička kandidatkinja HDZ-a, kao što je to bila 2014. godine, nego će formulacija biti da je ta stranka podržava.

Budući šef kampanje Ivan Anušić izjavljivao je ovih dana da su nažalost sve kampanje u Hrvatskoj nekorektne i nada se da će se u budućnosti iz toga izaći.

Bazirani za probleme

– Mi nećemo voditi ni negativnu ni nepoštenu, ni prljavu kampanju. Bit ćemo bazirani na naše prednosti, strategije, ciljeve i ono što smo radili u proteklih 5 godina, to ćemo raditi i u idućih 5 – ustvrdio je. Na pitanje na kojim će temama inzistirati u kampanji naveo je vanjsku politiku kao broj jedan, oružane snage, obavještajne zajednice, demografiju.

– Ugled Hrvatske u Europi i u svijetu koji raste i u tom smjeru treba nastaviti. Mladi, gospodarstvo, ekonomija, radna mjesta, sve ono što je na neki način problem broj jedan u Hrvatskoj. Uvjeren sam u drugi mandat Kolinde Grabar Kitarović – zaključio je Anušić u svojoj izjavi za HRT.

Komentari

Komentari