Srijeda, 3 lipnja, 2020

‘NE POSTOJI OBEĆANA ZEMLJA’ Hrvat iz Irske savjetuje one koji razmišljaju o odlasku: ‘Spremite se na skroman život u početku’

Od 2013. do ožujka 2017. više od 13 tisuća Hrvata zatražilo PPS broj u Irskoj.

Hrvat s trenutnom adresom u Irskoj, Mladen Ivošević, u jednoj je Facebook grupi u kojoj se okupljaju hrvatski iseljenici na Zeleni otok napisao nekoliko dobronamjernih savjeta ljudima koji, često i bezglavo, sele iz Hrvatske u Irsku. Evo što im je savjetovao Mladen.

‘Za sve koji kreću ili to planiraju…
‘Idem u Irsku.’ Ok – samo imaj na umu prvo par stvari…

No such land as Promised Land – ako nisi razumio što piše, odustani od puta.
U Irskoj se radi. Dobiva se plaća redovno, tvoja radnička prava se poštivaju, ali se radi. Puno. Prihvati ili odustani.

U Irskoj je isto šef – šef! Pa i onaj najmanji. Sa šefom se ne svađaš. Ako hoćeš zadržati posao.
U Irskoj je hrana jeftina, pivo nije, a cigarete su preskupe.
Skup je i stan, ali tu ne možeš ništa – uzmi ili ostavi!
Ne idi u Irsku bez da si si našao smještaj! Nitko te neće dočekati na aerodromu s natpisom ‘Zimmer frei!’.

Ne idi u Irsku ako si već unaprijed nisi zakazao bar 10 razgovora za posao. Posla ima – ali niti jedan ne čeka baš na tebe.
Pripremi se na skroman život, barem na početku. Nećeš biti gladan ni žedan, ali ne računaj ni na luksuz. To je najbolji način da se ne razočaraš.

Irci su veliki optimisti, vjeruju u sebe. Budi i ti takav. Ali nemoj lagati – ni u životopisu ni na razgovoru za posao. Nisu ni Irci glupi. Balkanske fore ovdje nisu dobrodošle, a ‘word of mouth’ ima veću snagu nego kod nas (ponovo – ako nisi ovo razumio – ostani kod kuće).
Sretno!’

U prvom tromjesječju ove godine 1116 Hrvata zatražilo irski PPS

 
Prema podacima irskog Ministarstva socijalne skrbi, u prva tri mjeseca 2017. hrvatskim državljanima izdano je 1116 PPS-ova, jedinstvenih brojeva koje svatko mora imati da bi mogao živjeti u Irskoj. U 2016. ih je izdano 5312, a 2015. 4342.  Godinu prije toga 2091, a 2013., kada su irske granice otvorene Hrvatima, 486. 
 
Ukupno, otkad se Hrvatska pridružila EU do ožujka ove godine, hrvatskim državljanima u Irskoj je izdano 13.347 PPS-ova. Naravno, to ne znači da su svi oni i ostali živjeti u Irskoj.
foto: pixabay
Komentari

Komentari