Petak, 3 travnja, 2020

Najzdravije začine nije teško uzgojiti u vrtu, ali i na balkonu

Lako se može uzgajati i na balkonu, katkad i na osunčanoj prozorskoj dasci…

Uzgoj svježeg začinskog bilja idealan je za početnike, kao i za one koji u vrtu nemaju dovoljno prostora. Lako se može uzgajati i na balkonu, katkad i na osunčanoj prozorskoj dasci

Bosiljak

Bosiljak dobro uspijeva u bogatom i laganom te dobro dreniranom tlu. U vrtu mu je potrebno toplo sunčano mjesto, a može se uzgajati i u posudama na sunčanoj prozorskoj dasci. Uzgoju u zatvorenom najbolje je prilagođen bosiljak ljubičastih listova – posadite li ga u lončić, cijele ćete godine imati svježe listove bosiljka. Najbolje je kidati vrhove bosiljka prstima i odmah ih upotrijebiti u jelima – tako se sprečava da biljka “ode u cvijet” – umjesto razvoja cvjetnih pupoljaka i slabljenja biljke, razvijaju se novi zeleni listovi. Bosiljak je biljka koja ne podnosi mraz – stoga ne žurite sa sadnjom na otvoreno. Kao ljekovita biljka, bosiljak je najpoznatiji po svojstvu uklanjanja grčeva, osobito onih u trbuhu. Listovi djeluju na poboljšanje probave i potiču apetit, a također se upotrebljavaju protiv vjetrova i naticanja trbuha.

Kadulja

Kadulju je dobro imati u vrtu jer tijekom cvatnje privlači pčele i bumbare koji oprašuju druge biljke, uključujući i povrtnice, te tako pomažu u dobivanju dobrog uroda. Najbolje ju je uzgajati na izrazito sunčanom položaju u dobro dreniranoj, neutralnoj do lužnatoj zemlji. Tijekom ljeta, možete je razmnožiti reznicama. U povoljnim uvjetima, kadulja je iznimno otporna biljka koja može podnijeti snijeg i mraz. Tijekom ljeta, lako ju je razmnožavati reznicama. Poboljšava probavu, pa je stoga dobra kao začin, osobito ako se dodaje teškim i masnim jelima. Ova biljka djeluje antiseptički, baktericidno i fungicidno, te sprečava nastanak upala. Ipak, ne treba je rabiti u prevelikim količinama (većim od 15 g na dan) ni tijekom trudnoće. Dodavanje manjih količina jelima nema štetni učinak.

Ružmarin

Ružmarin se jednostavno može uzgojiti iz reznica, a najbolje uspijeva na toplu, zaklonjenu mjestu, na dobro dreniranoj pjeskovitoj zemlji. Cvjetovi se beru dok su u punom cvatu, a listovi u svako doba godine. U kontinentalnim krajevima Hrvatske, ovu biljku mogu uništiti zimske hladnoće. Da biste tome doskočili, posadite ružmarin kraj južnog zida i korijen mu zaštitite malčem od slame ili ga uzgajajte u lončiću koji ćete tijekom zime unositi u kuću. Ljekoviti pripravci od ružmarina rabe se za poboljšavanje pamćenja i koncentracije, zatim protiv glavobolje te za poticanje rasta kose. Ružmarin djeluje smirujuće na probavu, pa se propisuje za smetnje u crijevima kao što su probavne tegobe, grčevi u želucu, nateknuća i zatvor. Čaj od ružmarina dodan u vodu za kupanje pomaže pri ublažavanju reumatizma.

Matičnjak

Metvica

Origano

Majčina dušica

Majčinu dušicu lako je uzgojiti iz sjemena posijanog početkom travnja ili iz reznica. Sadnice kupljene u trgovačkim centrima također će se vrlo brzo ukorijeniti i proširiti kamenjarom. Biljka najviše voli toplo sunčano mjesto te bogatu, suhu i laganu zemlju. Možete je uzgajati i u posudama. Listovi i cvjetne stapke beru se na početku razdoblja cvatnje i suše na zasjenjenu mjestu. Ova se biljka često upotrebljava kao sredstvo protiv grčeva u liječenju probavnih smetnji kao što su oticanje, povraćanje, nadutost, usporena probava, grčevi u želucu i slabo izlučivanje žuči. Stoga ju je vrlo dobro rabiti kao začin teško probavljivoj hrani. Majčina dušica pomaže i u pročišćavanju nosa tijekom prehlade, peludne groznice i astme. Utječe na bronhije tako što ih širi i sprečava razvoj gotovo svih bakterija. S velikim se uspjehom koristi kod kašlja, bronhitisa i hripavca. – pišu 24sata

Komentari

Komentari