Srijeda, 28 listopada, 2020

NA DANAŠNJI DAN JE TUĐMAN VLAKOM MIRA KRENUO U VUKOVAR: Četnici su na njega bacali kamenje

Na današnji datum, prije 22 godine iz Zagreba je krenuo Vlak mira, a Hrvatska se simbolično vratila u svoje istočne granice, odnosno u Vukovar. 8. lipnja 1997. godine željeznička kompozicija od 21 vagona u kojoj su uz prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana bili i brojni politički dužnosnici, diplomati, novinari, te druge osobe iz javnog, kulturnog, znanstvenog i gospodarskog života, kratko se zaustavila u Vinkovcima u kojima su ih oduševljeno pozdravile tisuće ljudi, te na koncu stigla na odredište – Vukovar.

Kamenjem na vlak

No prilikom putovanja nije sve prošlo glatko, Naime, na djelu željezničke pruge kod Borova Naselja, vlak je kamenovala skupina srpskih ekstremista. Na sreću, nitko nije stradao, jedino je razbijeno nekoliko prozora. U kamenovanom kupeu bili su poznati televizijski voditelj Oliver Mlakar i pjevačica Josipa Lisac.

Slavlje u Vukovaru

U Vukovaru ispred željezničkog kolodovra svečanost je počela hrvatskom himnom i minutom šutnje za branitelje Vukovara. Obraćajući se okupljenom narodu, predsjednik Tuđman pozvao je na praštanje jer pobjednik koji ne zna praštati sije klice novih zala, a hrvatski narod to ne želi niti je želio ovdje u Vukovaru.

“Dolazak u Vukovar, simbol hrvatske patnje, otpora, težnji za slobodom i povratkom na istočne granice, na Dunav, znak je naše odlučnosti, da želimo mir, pomirbu, da želimo stvarati primirje i da više nikad ne dopustimo ono što nam se dogodilo. Ovu hirošimsku panoramu u sred Europe, grad Vukovar lakše ćemo obnoviti u materijalnom smislu, ali teško u našem sjećanju”, rekao je dr. Tuđman. Dolaskom Vlaka mira u Vukovar, Hrvatska se zauvijek vratila na svoje istočne granice, na obale Dunava.

Komentari

Komentari