mup

MUP PROPISAO OBVEZU: Stižu nove osobne iskaznice, evo što se sve mijenja i tko će ih prvo morati napraviti

Podijeli

Osobne iskaznice mijenjaju se u skladu s europskom uredbom o jačanju sigurnosti.

Vlada je u proceduru uputila nacrt prijedloga izmjena Zakona o osobnoj iskaznici koji će se primjenjivati od kolovoza iduće godine, sukladno uredbi Europskog parlamenta o jačanju sigurnosti građana Unije.

Nove osobne iskaznica imat će poseban čip na koji će biti pohranjeni biometrijski podaci korisnika, odnosno izgled lica i dva otiska prsta u digitalnom obliku. Također, podiže se starosni prag za trajno izdavnje iskaznice sa 65 na navršenih 70 godina. Za one koji imaju manje od 70 godina, iskaznica će se izdavati kao i sada, na rok od pet godine, prenosi RTL.

Propisana je i obaveza povlačenja osobnih iskaznica izdanih bez roka važenja koje ne osiguravaju standarde osigurane uredbom. Promijenit će se i vizualni izgled iskaznice na način da će imati i 12 zvjezdica.

Predloženim izmjenama, omogućit će se elektronsko korištenje iskaznice i na mobilnim uređajima – građani će moći pristupati elektroničkim uslugama i potpisivati elektronički dokumente korištenjem mobitela i tableta, a te usluge se neće dodatno plaćati, pojasnio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sjednici Vlade.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Želite 3250 kn? Dijele novce Hrvatima: Pogledajte tko se sve može prijaviti…
>>> BOŽINOVIĆ O CRNIM SLUTNJAMA: ‘Samo je jedna mogućnost da ne dođe do potpunog lockdowna…’
>>> STOŽER GUBI KONTROLU NAD VIRUSOM: Od ponoći čak 10 novih mjera?! Evo što sve žele zabraniti, neće vam se svidjeti…
>>> ŠPRAJC PREKINUO ŠUTNJU: Što se to događa s koronom u RH? Odluči reći istinu…
Komentari

Najnovije