Petak, 10 srpnja, 2020

MORH: Sljedeći tjedan MORH šalje formalne zahtjeve za ponudu za nabavu borbenih aviona

Ministarstvo obrane (MORH) će sljedeći tjedan poslati formalni zahtjev za ponudu (tzv. Request for Proposal) za nabavu borbenih aviona u pet država – Švedsku (Gripen JAS-39), SAD (F-16), Južnu Koreju (FA-50), Izrael (F-16) i Grčku (F-16), s ciljem donošenja odluke do kraja ove godine, izvijestio je MORH u četvrtak u priopćenju o službenom posjetu potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića SAD-u gdje je o tome izvijestio i američkog ministra obrane Jamesa Mattisa.

Tijekom službenog posjeta SAD-u, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako je jedan od ciljeva službenog posjeta u SAD upoznati domaćina o namjeri nabave borbenog aviona te da za taj korak želimo razumijevanje i potporu SAD-a, navodi MORH u priopćenju te prenosi Krstičevićeve riječi: “Upoznao sam ministra Mattisa o našim namjerama donošenja odluke o nabavi novog borbenog zrakoplova. Moja zadaća kao ministra je obnavljanje sposobnosti borbenog zrakoplovstva. U razgovorima koji smo vodili s američkom stranom, naišli smo na puno razumijevanje i potporu američkog ministra obrane”.

MORH će formalni zahtjev za ponudu (tzv. Request for Proposal) za nabavu borbenih aviona poslati sljedeći tjedan, a postupak će se “voditi transparentno, sustavno će se ispitati svaki segment kako bi krajnji izbor biti najbolji za Republiku Hrvatsku”.

Po primitku ponuda, navodi MORH, u slijedećih nekoliko mjeseci detaljno će se analizirati dostavljene ponude, a ključni parametri u odabiru, osim karakteristika i sposobnosti aviona, bit će tri segmenta: međudržavni ugovor, cijena i paket poslovno-gospodarske suradnje.

“U nabavi aviona Hrvatska želi surađivati s državom, a ne samo s tvrtkom, jer se ipak radi o važnoj, višegodišnjoj suradnji i razvoju strateškog partnerstva. Kod cijene vodit će se računa o ukupnoj cijena paketa, ali i o modalitetima otplate. Također, Hrvatska želi da ugovor o nabavi aviona bude podloga za jačanje gospodarske suradnje s državom od koje kupujemo avion, te će ugovor morati sadržavati i elemente investiranja u hrvatsko gospodarstvo”, stoji u priopćenju.

MORH ističe da će projekt nabave zrakoplova biti projekt cijele Vlade te će uključivati Ministarstvo obrane i Oružane snage RH, Ministarstvo financija, Ministarstvo gospodarstva, kao i ostale relevantne državne institucije.

Zbog složenosti projekta nabave aviona, dodaju iz MORH-a, intenzivno se proučavalo iskustva drugih država, članica NATO-a, i onih koje su bile suočene s problemom zamjene ili modernizacije borbene eskadrile, kao što su npr. Bugarska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka.

“Ovisno o dinamici sklapanja ugovora, očekujemo da će prvi avioni stići u Hrvatsku do kraja 2020. godine, pod uvjetom da odluka o nabavi borbenog aviona bude donesena do kraja ove godine”, stoji u MORH-ovom priopćenju.

(Hina)

Komentari

Komentari