Srijeda, 1 travnja, 2020

‘MLADI’ PRIJAVILI BRANITELJA BEZ NOGE ZA GOVOR MRŽNJE! Da su ovo znali o Anti, nikada to ne bi učinili…

Inicijativa mladih za ljudska prava podnijela je kaznenu prijavu nadležnom Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske protiv Ante Čarapovića iz Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Maksimir za počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju.

Čarapović je, naime, pri podizanju kaznene prijave zbog ratnog zločina protiv Nedjeljka Vorkapića, bivšeg časnika tzv. srpske vojske krajine (SVK) i Dragutina Ćelapa, vijećnika SDSS-a u Topuskom, izjavio sljedeće:

“Osim naše moralne i zakonske obaveze, na kaznene prijave odlučili smo se da bismo poslali poruku Miloradu Pupovcu kako je danas biti Srbin u Hrvatskoj. Ubijate, masakrirate, palite i izvršavate agresiju na državu, a danas uživate sve blagodati te države kao vijećnici i zastupnici na teret hrvatskih poreznih obveznika. Smatramo da tome mora doći kraj, na DORH-u je da odradi svoj dio posla.”

Inicijativa mladih za ljudska prava tu je izjavu okarakterizirala kao govor mržnje te od predsjednice i premijera RH zahtijeva adekvatnu reakciju, no čini se da pritom uopće nisu involvirani u priču predsjednika HVIDRA-e Maksimir Ante Čarapovića, o kojoj portal Dnevno piše već danima.

Zašto je Čarapović dao ovakvu izjavu?

Bez želje za ublažavanjem izrečenog ili pokušajem pravdanja Ante Čarapovića, isključivo s ciljem valjanog informiranja javnosti o cijelom slučaju, donosimo informacije koje će na riječi predsjednika HVIDRA-e Maksimir baciti sasvim novo svjetlo. Čarapović je, naime, s veseljem primio vijest da se ljudi koji su počinili ratni zločin, a koji su u Hrvatskoj politički aktivni, polako medijski razotkrivaju i prijavljuju DORH-u. Za ovoga stopostotnog ratnog invalida to je osobito važno upravo zbog njegova slučaja i okolnosti pod kojima je nastradao. Čarapović je imao tu nesreću da se 15. srpnja 1991. godine kao branitelj nađe u oklopnom transporteru 2. brigade Zbora narodne garde koji je pogođen ručnim bacačem. Tada je ranjeno pet hrvatskih branitelja, a Ante Čarapović je ostao bez noge.

Tko je pogodio vozilo u kojem je nastradao predsjednik HVIDRA-e Maksimir?

Hrvatskog branitelja Antu Čarapovića ručnim bacačem pogodio je Milan Sokolović,koji se u napad na Hrvatsku priključio kao “nišandžija ručnog bacača”, a umro je prije 7, 8 godina u Hrvatskoj. O tome postoji i pisani trag. Točnije, dokument u kojem je Sokolović pohvaljen za uništavanje hrvatskog oklopnog transportera, pri čemu je teško ranjen Ante Čarapović:

“U borbenim aktivnostima uvijek se nalazio na prvoj liniji. Posebno se istaknuo prilikom napada ustaških snaga na selo Poljane i pokušaj njihova proboja prema Petrovoj Gori kada je 15. 7. 1991. iz ručnog bacača uništio neprijateljski oklopni transporter”, stoji u dokumentu koji prilažemo.

Sasvim je jasno da je Čarapović svojom izjavom ukazao samo na problem aboliranih pojedinaca koji su u Domovinskom ratu počinili ratni zločin, a zatim u Hrvatskoj nastavili neometano živjeti, uživajući pritom u blagodatima mirovina. Također je sasvim jasno kako izjavom koja je okarakterizirana kao poziv na mržnju, Čarapović ni u jednom trenutku nije prozvao pripadnike srpske nacionalne manjine, no Inicijativu mladih za ljudska prava to nije spriječilo da ga kazneno prijave, iako je predsjednik HVIDRA-e spornu izjavu dao u trenutku dizanja prijave protiv Dragutina Ćelapa. Podsjetimo, riječ je o vijećniku SDSS-a koji je 2003. bio kandidat za Sabor, a koji je kao srpski snajperist pohvaljen za ubojstvo trojice hrvatskih branitelja

Autor: Snježana Vučković/Dnevno.hr


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> VOJNIK ‘OTPUSTIO KOČNICE’: U ime napaćenog naroda, je*em vam sve po spisku!’
>>> Zagrebački branitelji Vukovara reagirali na prijavu hrvatskog veterana od strane “Inicijative mladih za ljudska prava”
>>> CRNA GORA: MUP zabranio djelovanje Ravnogorskog pokreta
>>> Komšić slavio u logoru u kojemu je Armija BiH mučila Hrvate
Komentari

Komentari