Ponedjeljak, 13 srpnja, 2020

MIROSLAV ŠKORO KOMENTIRAO KRIZU U MOSTARU: Podržavam prosvjed radnika Aluminija i građana koji su se s njima solidarizirali

Jedan od najpoznatijih hrvatskih estradnih umjetnika, poduzetnik, profesor na fakultetu, Miroslav Škoro odnedavno je objavio predsjedničku kandidaturu. Prema glasu naroda ima jako velike šanse da na toj funkciji zamijeni Kolindu Grabar Kitarović. Za Priznajem.hr je odgovorio na nekoliko aktualnih pitanja vezanih uz katastrofu mostarskog Aluminija.

Kakav je vaš stav vezano uz gašenje mostarskog Aluminija s obzirom da je ta tvornica bila najveći izvoznik u BiH te da su u njoj uglavnom radili Hrvati?

Gašenje mostarskog Aluminija još je jedan udarac opstojnosti Hrvata u BiH i jasan pokazatelj nebrige hrvatskih političkih elita s obje strane granice o interesima našeg naroda.

Je li se Republika Hrvatska morala više angažirati s obzirom da se radi jednim dijelom o vlasništvu Republike Hrvatske?

Republika Hrvatska dozvolila je propast tvrtke u kojoj ima vlasništvo nad 12% dionica i o kojoj ovisi 50% prometa Luke Ploče, a hrvatski političari koji participiraju u Vladi Federacije BiH suodgovorni su za krah Aluminija koji je gospodarska žila kucavica Hercegovine. Poražavajuće je što ti deklarativni borci za nacionalne interese nisu izašli iz vlasti koja se maćehinski odnosila prema mostarskom gigantu dok je propale industrije iz većinski bošnjačkih područja obilno subvencionirala.

Želite reći da su neke još neke tvrtke dobivale električnu energiju po povlaštenim cijenama koje su bile glavni razlog zatvaranja mostarskog Aluminija?

Činjenica da su tvrtke poput zeničkog ArcellorMittala dobivale električnu energiju po kudikamo povoljnijim uvjetima od Aluminija dokaz je dvostrukih kriterija i samo jedan u nizu primjera diskriminacije hrvatskih krajeva u susjednoj državi.

Što planirate napraviti u ovakvim situacijama ako postanete predsjednik Republike Hrvatske?

Kao predsjednik Hrvatske tražit ću da se država odgovorno odnosi prema svome vlasništvu, kako u Hrvatskoj, tako i izvan njezinih granica, i da pitanjima političkog, kulturnog i gospodarskog jačanja Hrvata u BiH pristupa strateški, a ne kao dosad stihijski, kako bi se slične tragedije u budućnosti izbjegle. Podržavam prosvjed radnika Aluminija i građana koji su se s njima solidarizirali, a od predstavnika vlasti očekujem da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se Aluminij ipak sačuvalo.

Autor: Priznajem.hr

Komentari

Komentari