Ponedjeljak, 20 siječnja, 2020

Ministar Marić o povlaštenim dužnosnicima: ‘Među njima ima i bivših dužnosnika i veleposlanika, to je strašno’

Goran Marić, ministar državne imovine komentirao je za RTL te je komentirao rad ministarstva, a među ostalim je otkrio kako među povlaštenim dužnicima koji 30 godina ne plaćaju ni simboličnu naknadu 100 kuna mjesečno za kupljene stanove, ima i bivših dužnosnika i veleposlanika.

Prije nego krenemo s temama koje se tiču vašeg resora, imate li komentar na povratak Ivice Todorića u Hrvatsku?

Mogu samo reći da će to utjecati na dnevnu atmosferu u Hrvatskoj.

Todorić je na svom blogu spominjao gotovo cijelu vladu, rekao je da mu je Vlada otela Agrokor, mislite li da će uspjeti dokazati neke od tih svojih objava i optužbi?

Postoje institucije i instance koje će to utvrditi, ne mogu to komentirati.

Vratimo se onda vašem resoru. Kad se radi o državnoj imovini, pogodujete li doista HDZ-ovcima kako se to čini?

Cijeli život skupljam glasove za i protiv, posao kojim se bavim izložen je raznim vrstama recepcija, razumijevanja i prihvaćanja, pa i potpuno krivim razumijevanjima i krivotvorinama situacija. Ova konstrukcija je jedna tek neinventivna etiketa, šala, najradije bih se nasmijao na to. Ako znamo da je naše ministarstvo najviše odluka donijelo za Istarsku županiju – njih 25, za Splitsko – dalmatinsku 13, a jednako i za Primorsko – goransku. U istarskoj županiji ni jedan gradonačelnik nije HDZ-ovac, u Primorsko – goranskoj tek neki. Svi koji udovolje kriterijima i imaju predmet i stručno pripreme zahtjev, jednako se tretiraju.

Na nedavnoj sjednici Vlade na Hvaru ste donijeli 29 odluka?

Tako je, i od tih 29, tek njih sedam ili osam ih je bilo u korist područja na kojima je HDZ na vlasti. Pitajte sve gradonačelnike i župane. Uostalom, svaki gradonačelnik i načelnik u RH u roku od tri dana kad zatraži sastanak u ministarstvu, bude primljen najniže na razini pomoćnika ministra. Ako je predmet dobro pripremljen sa svom potrebnom dokumentacijom, mi to vrlo brzo rješavamo.

Da bi se dobro pripremili, svi zainteresirani moraju znati kakvi su natječaji odnosno za što se moraju spremati?

Samo za usporedbu, u 2015. godini ministarstvo nije objavilo ni jedan natječaj. U 2017. bilo ih je sedam. a u 2018. njih 17. Prihodi od imovine su povećani za 300 posto u odnosu na prethodne godine.

Očekujete li još veći skok u sljedećoj?

Očekujemo nastavak trenda koji smo uspostavili u 2018. godini. Samo od prodaje četiri hotelska društva najavljivao sam da će biti više od pola milijarde, a uprihodovali smo 574 milijuna kuna.

Prihodi se slijevaju, prošli put kad ste bilo kod nas gost, doznalo se da bivši guverner Rohatinski nije plaćao stanarinu za tzv. društveni stan. Je li se taj problem riješio? Što je s Mišom Brozom koji je besplatno koristio vilu u državnom vlasništvu?

Gospodin Rohatinski je nakon nekoliko opomena platio svoje dugove. Međutim, oni koji su imali toliko povlašten status da za minimalan iznos otkupe stan, svi su pozvani na plaćanje. Danas je otišao DORH-u zahtjev za pozivanje njih 100, a sutra ili preksutra ćemo objaviti popis svih povlaštenih dužnika koji su kupili stan po niskim cijenama i 30 godina ne plaćaju simboličnih 100 kuna mjesečne rate. Među njima ima i bivših dužnosnika i veleposlanika, to je strašno, zaključio je ministar za RTL.

Komentari

Komentari
X Pratite nas na Viberu!